ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хепатит С - симптоми, диагноза, лечение

Хепатит С - симптоми, диагноза, лечение
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 06.06.2009 г.

Последна корекция: 06.06.2009 г.

Прочетен: 461591

Съдържание:
1. Какви са симптомите (оплаквания, които предизвиква) на вирусния хепатит С?

1. Какви са симптомите (оплаквания, които предизвиква) на вирусния хепатит С?

Както бе споменато по-горе инфекцията с HСV може да протече безсимптомно, като остър вирусен хепатит и като хроничен вирусен хепатит С. В болшинството от случаите (80-85%) оплакванията липсват, оскъдни са или леко изразени и само в около 15% се изявява заболяване със симптомите на остър хепатит. В 20% настъпва оздравяване, а в 80% се развива хроничен хепатит.

В 20%-те процента, в които хепатит С инфекцията предизвиква симпотми на остро чернодробно възпаление първите оплаквания се появяват след около 2-3 месеца (след заразяването с HCV) и най-често са следните:

 • обща отпадналост
 • леко повишена телесна температура
 • болки по мускулите и ставите
 • гадене и евентуално повръщане
 • загуба на апетит
 • болезненост в горната част на корема
 • тежест и болка в дясното подребрие - дължат се на възпалителния оток на черния дроб, чиято капсула е богато инервирана; този симптом е почти винаги налице при острия вирусен хепатит С
 • потъмняване на урината
 • изсветляване на изпражненията
 • в някои случаи е налице сърбеж по кожата
 • ако налице е обилно повръщане, то може да доведе до обезводняване, характеризиращо се със симптоми като отпадналост, обърканост и загуба на концентрация, учестен пулс, главоболие, намалено количество на отделена урина, раздразнителност и др.

Болшинството от случаите на остър хепатит С протичат леко до умерено и предимно като аниктерични форми (без жълтеница). При жълтеничните форми след около месечна давност на изброените по горе симптоми се появява жълтеница (трябва да се обърне внимание, че жълтеницата е симптом на някакво заболяване, а не болест сама по себе си!): дължи се на отлагане на пигмента билирубин по кожата и видимите лигавици; при вирусните хепатити жълтеницата има рубиново-червеникав оттенък; жълтеникавото оцветяване се забелязва най-напред по склерите ("бялото" на очите) и долната повърхност на езика, а след това и по цялата кожа; често болните не забелязват сами промяна в цвета на кожата си, а това отбелязват роднините и заобикалящите ги хора. Жълтеницата трае 12-15 дни и след това постепенно изчезва. Често паралелно с жълтеницата е налице значителен сърбеж по кожата и увеличение на черния дроб. Състоянието на болните се подобрява с появата и постепенното изчезване на жълтеницата (само за развиващия се остър хепатит С).

В малък процент от случаите вирусният хепатит С протича фулминантно (светкавично); в тези случаи за много кратко време се изявяват симптомите на остро настъпила чернодробна недостатъчност с унесеност, замъгленост на съзнанието до кома, изявена жълтеница, подуване на корема вследствие на събирането в коремната кухина на свободна течност (асцит), поява на отоци по краката, намаляване на уринирането, поява на кървене от лигавиците и кожата, наличие на кръв в изпражненията и т.н.; тази форма на хепатит може да доведе до бързо изпадане в чернодробна кома и смърт.

В преобладаващият брой от случаите инфекцията с HCV протича без никакви оплаквания или с оскъдни такива. Много често заболяването се изявява само с лесна уморяемост и загуба на тегло. Оплакванията може да се явяват и изчезват, имитирайки "обикновена настинка" или "неразположеност". В голям брой от случаите инфекцията с HCV се открива случайно. Въпреки липсата или слабата изразеност на симптоми инфекцията предизвиква тежко увреждане на черния дроб и първите оплаквания на пациента могат да бъдат тези на чернодробна цироза или нейните усложнения:

 • задръжка на течности с образуване на отоци по цялото тяло и натрупване на свободна течност в коремната кухина (асцит)
 • дългопродължаваща жълтеница със сърбеж по кожата
 • силна умора
 • загуба на тегло
 • смущения в съня
 • образуване на "съдови звезди" по кожата - представляват разширени подкожни капиляри
 • повръщане на кръв
 • лесно образуване на "синини" по кожата при нараняване
 • обърканост, унесеност, халюцинации и др.
 • коремна болка, значителна загуба на тегло, жълтеница и повишена температура могат да са симптоми на чернодробен рак, който също може да бъде краен изход на инфекцията с HCV.

Хепатит С предизвиква и редица оплаквания, които произлизат от други органи, освен черния дроб. Тези симптоми обикновено се наблюдават при по-дълъг ход на инфекцията и изяват им не зависи от тежестта на болестта. Най-честите от тях са следните:

 • криоглобулинемия - това състояние се дължи на наличието на ненормални антитела (наречени криоглобулини), произведени в резултат на стимулирането на имунната система от вируса на хепатит С; тези антитела се отлагат в малките кръвоносни съдове и предизвикват възпалението им (васкулит) в различни органи на тялото като кожата, ставите, бъбреците и т.н.; оплакванията, които криоглобулинемията предизвиква са слабост, болки в ставите, надигнат червено-виолетов обрив по кожата по подбедриците, подуване на краката и болки по хода на нервите и др.
 • увреждане на бъбреците по типа на гломерулонефрит: изявява се с образуване на отоци по цялото тяло, повишаване на кръвното налягане и разиваща се бъбречна недостатъчност
 • други състояния, които се свързват с хронична хепатит С инфекция са нехочкинов лимфом и кожните заболявания лихен планус и кожна порфирия
   
   
Снимки свързани с тази статия
Черен дроб - отпред Черен дроб - отпред
Черен дроб - отдолу Черен дроб - отдолу
Черен дроб - топология Черен дроб - топология
Симптоми свързани с тази статия
Болка в дясно подребрие, Гадене, Дясно подребрие - болка, Жълтеница, Отпадналост, Потъмняване на урината, Увеличаване на черния дроб, Уморяемост, Урина - потъмняване, Черен дроб - увеличаване, Чернодробна енцефалопатия,
Групи лабораторни изследвания
Електролити и микроелементи, Кръвосъсирване, Пълна кръвна картина, Урина, Чернодробна функция,
Лабораторни изследвания
AntiHCV,
Лекарства
Интерферони, Средства, стимулиращи регенеративните (възстановителни) процеси в черния дроб,
Лечение и процедури
Биопсия, Биопсия на черен дроб, Ехография на коремни органи, Ултразвук (Ехография),
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Виж още
Още от Йога и медитацияСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter