ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хепатит В - обща информация

Хепатит В - обща информация
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 06.06.2009 г.

Последна корекция: 06.06.2009 г.

Прочетен: 368284

Съдържание:

1. Какво представлява вирусния хепатит В?

"Хепатит" е общо понятие, което означава възпаление на черния дроб. Такова възпаление може да възникне в резултат на вирусна инфекция, прекомерна употреба на алкохол, прием на определени лекарства, контакт с някои химикали, отрови или вследствие на нарушение в имунната (защитната) система на организма.

Хепатит В е вирусна инфекция, която може да причини възпалително заболяване на черния дроб и увреждането му. Хепатит В е понастоящем най-честата форма на хроничен вирусен хепатит в световен мащаб.

Вирусът на хепатит В може да причини кратко-протичащ (остър) хепатит, който може да протече със или без симптоми (оплаквания). В повечето от случаите организмът на заразените хора успява да се "очисти" от вируса, но в малък процент вирусът предизвиква дългосрочно-протичаща инфекция, наречена хроничен хепатит, която може да варира от леко състояние до тежко заболяване. Хората, страдащи от хроничен хепатит В остават заразноопасни и могат да предават вируса на други. В част от заразените, тялото е неспособно да елиминира инфекцията, но същевременно и не страда от симптоми на чернодробно заболяване. Тези хора се наричат "носители" и могат да предават инфекцията на околните.

Острият (краткотраен) хепатит В се развива скоро след контакта с вируса и обикновено завършва с пълно оздравяване. В малък брой от случаите може да се развие изключително тежка, животозастрашаваща форма на остър вирусен хепатит В, наречена фулминантен (светкавичен) хепатит.

Хроничният (дълготраен) хепатит В е инфекция с вируса на хепатит В, която трае повече от 6 месеца. За наличието на хроничното заболяване се съди освен по оплакванията и по наличието на определени промени в кръвните, имунологични и морфологични изследвания. Веднъж щом инфекцията стане хронична, тя може никога да не се излекува. Характерна особеност на хроничния хепатит В е тенденцията към развитие на чернодробна цироза и по-рядко на чернодробен рак и техните усложнения. Чернодробната цироза представлява разрастване на нефункционираща съединителна тъкан на мястото на чернодробните клекти и на практика загуба на функцията на черния дроб.

Около 90-95% от заразените хора успяват да се преборят с вируса и при тях заболяването протича остро, без да се превръща в хронично. Само 5-10% от заразените хора развиват хронична инфекция с вируса на хепатит В. Хората с хронична хепатит В инфекция се наричат хронични носители. Около 2/3 от тези хора не се разболяват нито умират от чернодробно заболяване, но могат да предават вируса на други. Оставащите 1/3 развиват хроничен хепатит В, който представлява изключително сериозно заболяване на черния дроб.

   
   
Снимки свързани с тази статия
Черен дроб - отпред Черен дроб - отпред
Черен дроб - отдолу Черен дроб - отдолу
Черен дроб - топология Черен дроб - топология
Симптоми свързани с тази статия
Болка в дясно подребрие, Гадене, Дясно подребрие - болка, Жълтеница, Повръщане, Потъмняване на урината, Увеличаване на черния дроб, Урина - потъмняване, Черен дроб - увеличаване,
Групи лабораторни изследвания
Кръвосъсирване, Пълна кръвна картина, Урина, Чернодробна функция,
Лабораторни изследвания
AntiHBs,
Лекарства
Интерферони, Средства, стимулиращи регенеративните (възстановителни) процеси в черния дроб,
Лечение и процедури
Биопсия, Биопсия на черен дроб, Ваксинация (имунизация), Ехография на коремни органи, Ултразвук (Ехография),
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Виж още
Още от СънСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter