ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Херпес (Херпес симплекс, Обикновен херпес, Лабиален и Генитален херпес)

Херпес (Херпес симплекс, Обикновен херпес, Лабиален и Генитален херпес)

Автор: Екип на Puls.bg

Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 02.06.2009 г.

Последна корекция: 02.06.2009 г.

Прочетен: 582808

Съдържание:

1. Какво представлява болестта обикновен херпес?

Oбикновенният херпес е инфекциозно заболяване, което се причинява от два вида вируси - herpes simplex вирус тип I и herpes simplex вирус тип II. Характерно за тези вируси (както и за останалите херпесни вируси) е склонността им към постоянстване в латентно състояние в организма и наново активиране на инфекцията при спад в защитните сили на тялото). Херпесните вируси се характеризират и с множество различни механизми за разпространяване на инфекцията от човек на човек.

Заболяването "обикновен херпес" може да протече под много разнообразни форми, но най-често се изявява като характерни увреждания по кожата и лигавиците.

Според това дали уврежданията се намират по горната или по долната половина на тялото се различават двата типа на заболяването:

  • I тип или лабиален херпес (херпес на устните или кожен херпес)
  • II тип или генитален херпес (засяга най-често лигавиците на половите органи).

Кожният херпес (нарича се още устен херпес, лабиален херпес, стресница) протича най-често като белезникави мехурчета, които бързо се разпукват и превръщат в болезнени язвички по устните, венците, езика, небцето и по вътрешната страна на бузите. Нерядка изява е и очната форма.

За първичен херпес се говори при първия контакт на организма с херпесния вирус. При това често не се наблюдава специфична клинична изява и имунната система на организма произвежда специфични защитни белтъчни молекули-антитела, които са насочени към вируса. Понякога обаче, първата атака на херпесни явирус уврежда доста сериозно общото състояние, като причинява висока температура и втрисане, подуване на лимфните възли и кървене от венците, паралелно с появяващите се болезнени язвички в и около устата (гингивостоматит). Образувалите се по време на първата "среща" на организма с вируса защитни антитела са причината за по-лекото протичане (обикновено само като кожно-лигавични увреждания) на последващите изяви на "дремещата" в организма херпесна инфекция. Първичната херпесна инфекция обикновено протича в детска възраст.

В много редки случаи кожният херпес може да засегне върховете на пръстите (предимно при зъболекари) или най-различни участъци на кожата на тялото (нарича се "гладиаторски херпес", наблюдава се при практикуващите борба поради тесния контакт на кожата с тялото на противника).

Гениталният херпес се наблюдава предимно във възрастта над 15 години и се смята от мнозина за най-честото заболяване, предаващо се по полов път. Болестта се предизвиква от II тип херпесен вирус и се предава предимно при тесен (интимен) контакт с влажната лигавица на половите органи. Този контакт може да ангажира устата, вагината, главичката на пениса както и кожата около половите органи. Гениталният херпес се изявява най-често като белезникави мехурчета, бързо преминаващи в болезнени язвички по лигавицата на половите органи и също има склонност за повтаряща се поява.

Повторните появи на кожния и гениталния херпес могат да бъдат много чести или по-редки, но характерно е, че в повечето случаи повторните кожни увреждания се развиват почти на същото място както предишните.

Във форума по тази тема при МЪЖЕ можете да влезете от ТУК

Във форума по тази тема при ЖЕНИ можете да влезете от ТУК

   
   
Снимки свързани с тази статия
Кожа - срез Кожа - срез
Устройство на кожата Устройство на кожата
Симптоми свързани с тази статия
Генитални язви, Уста - язви, Язви - генитални, Язви в устата,
Групи лабораторни изследвания
Пълна кръвна картина,
Лечение и процедури
Колпоскопия,
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Виж още
Още от АкцентиСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter