Лаймска болест (борелиоза)

Лаймска болест (борелиоза)
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 01.06.2009 г.

Последна корекция: 01.06.2009 г.

Прочетен: 548192

Съдържание:

1. Какво представлява Лаймската болест?

Лаймската болест е бактериално инфекциозно заболяване, което се причинява от един вид спирохета и се разпространява чрез ухапване от кърлеж. Кърлежите могат да заразят с тази спирохета хора и животни. Кърлежите, които разпространяват заболяването са много малки и много често ухапването може да остане незабелязано от човека. Лаймската болест спада към трансмисивните заболявания, чиито причинители се предават от кръвосмучещи насекоми и кърлежи. Лаймската болест има сезонен характер-случаите зачестяват през лятото и есента , което съвпада с периода на активност на кърлежите.

Лаймската болест протича в няколко фази и може да причини увреждане на кожата, ставите, сърцето и нервната система на човека. Ранната фаза се развива винаги на мястото на ухапването от кърлежа и предизвиква образуването на характерен, разширяващ се червен кръг в кожата.

Заболяването е открито в края на 70-те години в град Лайм, щата Кънектикът, където голям брой деца развили по сравнително едно и също време заболяване, наподобяващо ревматоиден артрит. Заболяването се среща в голяма част от САЩ, Азия, Австралия, Европа, включително и България.

Симптоми свързани с тази статия
Болка - глава, Болка в ставите, Висока температура, Глава - болка, Главоболие, Мигриращ обрив, Обрив, Обрив - мигриращ, Отпадналост, Подуване на ставите, Стави - болка, Стави - подуване, Температура - повишена, Температура - субфебрилна,
Групи лабораторни изследвания
Пълна кръвна картина, Урина,
Лабораторни изследвания
Борелия IgG, IgM ат.,
Лекарства
Анилини (анилиди), Бутилпиразолидиндиони, Пиразолони, Тетрациклини,
Тема на седмицата
Никога повече подут корем

реклама
Виж още
Още от Зачатие


НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising