ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Влагалище (вагина) - анатомия

Влагалище (вагина) - анатомия
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 18.05.2009 г.

Последна корекция: 18.05.2009 г.

Прочетен: 373068

Съдържание:
1. Как е устроено влагалището (вагината)?

1. Как е устроено влагалището (вагината)?

Влагалището (вагина) – свързва матката с външните полови органи на жената. То осигурява евакуацията на менструалното течение, както и изхвърлянето на семенната течност в непосредствена близост с маточното отвърстие.

Дължината на влагалището показва известна индивидуална вариабилност. У полово зрялата жена то е средно около 8-10 см., обаче стените му са доста разтегливи както на дължина, така и на ширина. Влагалището има предна и задна стена, които (при покой) се допират една до друга, като встрани се образуват по два улея. Поради това на напречен срез цепката на влагалището има формата на буквата Н. Горната част на влагалището обхваща частично маточната шийка. Семенната течност на мъжа се изхвърля в задната част на влагалищния свод. Тъй като външния отвор на маточната шийка е насочен към тази част на свода, той се потапя в семенната течност и се създават благоприятни условия за проникването на сперматозоидите в маточната кухина.

При девствени жени отвора на влагалището е частично закрит от гънка на лигавицата, наречена девствена ципахимен. Формата отвора на химена е различна - обикновено полулунна, с различни варианти (пръстеновидна, решетъчна и др.). В редки случай девствената ципа може напълно да затваря влагалищния вход и при появата на първата менструация да се наложи оперативното му отваряне. След първото раждане хименът се разкъсва окончателно.

   
   
Снимки свързани с тази статия
Вулва Вулва
Женска полова система - разрез Женска полова система - разрез
Устройство на матката Устройство на матката
Женска полова система - отпред Женска полова система - отпред
Женска полова система - разрез Женска полова система - разрез
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Виж още
Още от ХраненеСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter