ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Сърце - анатомия

Сърце - анатомия
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 18.05.2009 г.

Последна корекция: 18.05.2009 г.

Прочетен: 195490

Съдържание:
1. Какво е анатомичното устройство на сърцето?

1. Какво е анатомичното устройство на сърцето?

Сърцето е кух мускулест орган, разположен в гръдния кош върху сухожилния център на диафрагмата. То лежи асиметрично – 2/3 от него лежат наляво а 1/3 – надясно от срединната линия на тялото. Обвито е от перикардната торбичка и е фиксирано към големите съдове – аорта, белодробен ствол и двете кухи вени.

Сърцето има форма на неправилен конус с основа обърната нагоре, надясно и назад. Върхът на сърцето е насочен надолу, наляво и напред. Големината на сърцето зависи от големината на човека и се смята, че в общи линии съответства на големината на юмрука му. При мъжа то тежи средно 300г., а при жената – 220г. Дължината възлиза на 12-13см.

Кухината на сърцето се разделя на четири отделения – две предсърдия и две камери, разделени съответно с междупредсърдна и междукамерна преграда.

Дясното предсърдие и дясната камера образуват дясната или венозна половина на сърцето – през нея преминава венозната кръв. Тази кръв идва от двете кухи вени и коронарния синус.

Лявото предсърдие и лявата камера образуват лявата или артериална половина на сърцето – през нея преминава артериалната кръв. Еднопосочното движение на кръвта се осъществява посредством ритмичните контракции на сърдечната мускулатура и наличието на клапи:

  • трикуспидална
  • пулмонална
  • митрална
  • аортна

Сърдечната стена е изградена от три слоя:

  • епикард – външен слой
  • миокард – сърдечна мускулатура
  • ендокард – вътрешна тънка ципа, която покрива цялата вътрешна повърхност на мускулния слой

Работата на сърцето се осъществява чрез редуване в строга последователност на следните три състояния:

  • съкращение на предсърдията (пресистола)
  • съкращение на камерите (систола)
  • разхлабване на цялата мускулатура (диастола)

Тази ритмичност се обуславя от специалната проводна система на сърцето, в която периодично възниква и се провежда възбуждение, което предизвиква съкращение на миокарда.

Кръвоснабдяването на сърцето се извършва от двете коронарни (венечни) артерии – лява и дясна. Те започват от началната част на аортата. Дясната коронарна артерия се насочва надясно по коронарната бразда на сърцето, преминава по диафрагмалната повърхност като отделя клончета за дясното предсърдие, дясната камера и част от лявата камера. Лявата коронарна артерия, след отделянето си от аортата, се насочва наляво и надолу, след което се разделя на два клона – единият върви по предната междукамерна бразда, втория се разполага във коронарната бразда на ляво и назад и достига диафрагмалната повърхност като отделя клончета за част от предната стена на дясна камера, предните 2/3 от междукамерната преграда, ляво предсърдие и лява камера. Венозната кръв от сърцето се оттича към коронарния синус и дясно предсърдие.

   
   
Снимки свързани с тази статия
Сърце - клапен апарат Сърце - клапен апарат
Сърце - разрез Сърце - разрез
Сърце - отпред Сърце - отпред
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Виж още
Още от Бременност и ражданеСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter