ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кожата - анатомия и физиология

Кожата - анатомия и физиология
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 18.05.2009 г.

Последна корекция: 18.05.2009 г.

Прочетен: 228630

Съдържание:
1. Как е устроена човешката кожа?

1. Как е устроена човешката кожа?

Кожата е един от най-големите органи на човешкото тяло – тя представлява 5% от общото телесно тегло. Има разнообразна функция – предпазва организма от вредните фактори на външната среда, участва в отделянето на отпадни продукти, участва в топлообмяната и регулацията на водния баланс в организма. В нея са разположени голям брой осезателни, температурни и други нервни окончания – тя представлява едно огромно рецепторно поле.

Кожата се състои от два главни слоя – епидермис и дерма. Под дермата се разполага подкожие, изградено предимно от мастна тъкан с различна изразеност в различните части на тялото. Клетките на епидермиса образуват белтъчното вещество кератин, което има важно значение за защитната му функция, а също и меланин – пигмент, който предпазва организма от вредното действие на ултравиолетовите лъчи.

Повърхността на кожата не е съвсем гладка, а е набраздена с фини линии, които имат различен ход в различните части на тялото. Тези линии са образувания на дермата и са най-силно изразени по дланите и стъпалата, където формират рисунък със строго индивидуални особености. Поради това, отпечатъците от пръстите и дланите, наречени дерматоглифски, служат за идентифициране на хора в съдебномедицинската практика и криминалистиката.

Космите и ноктите се образуват от епидермиса. Наричат се кожни придатъци.

   
   
Снимки свързани с тази статия
Кожа - срез Кожа - срез
Устройство на кожата Устройство на кожата
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Виж ощеСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter