ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кости на горния крайник - анатомия

Кости на горния крайник - анатомия
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 10.05.2009 г.

Последна корекция: 10.05.2009 г.

Прочетен: 116039

Съдържание:
1. Кои са костите на горния крайник и как са свързани те помежду си?

1. Кои са костите на горния крайник и как са свързани те помежду си?

Горният крайник се състои от 3 главни големи кости и няколко по-малки кости в областта на китката и ръката:

  • Раменната кост (хумерус) се разполага от рамото до лакътя. В горната си част раменната кост се свързва с лопатката и ключицата и заедно образуват рамото.
  • В лакътя раменната кост се свързва с двете кости на предмишницата (частта на горния крайника между лакътя и китката)-лъчевата (радиус) и лакътната (улна) кост. При длани, обърнати към тавана, лъчевата кост се разполага откъм страната на палеца, а лакътната кост се разполага откъм малкия пръст. Двете кости на предмишницата са свързани помежду си по такъв начин, че е възможно извършването на въртене по надлъжната ос на предмишницата (обръщане на дланта към тавана и пода).
  • Лъчевата кост на предмишницата се свързва с костите на китката в лъчево-китковата става. Китката се състои от осем малки кости, разположени в две редици. Редицата, разположена по-близо до лакътя, се свързва в лъчево-китковата става с лъчевата кост на предмишницата. Редицата, разположена по-близо до пръстите на ръката, се свързва от една страна с първата редица кости на китката и от друга с костите на ръката (в медицината под ръка се разбира частта на горния крайник между китката и върховете на пръстите.
  • Ръката се състои от пет метакарпални кости, които се разполагат между китката и основата на всеки един от пръстите. Всеки един от пръстите, с изключение на палеца, се състои от три кости (фаланги), свързани помежду си с по две стави. Палецът е съставен от две кости (фаланги), свързани помежду ди с една става.
   
   
Снимки свързани с тази статия
Устройство на горен крайник Устройство на горен крайник
Устройство на раменна става Устройство на раменна става
Кости на дланта и китката Кости на дланта и китката
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Виж ощеСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter