ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Стави на горния крайник - анатомия

Стави на горния крайник - анатомия
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 09.05.2009 г.

Последна корекция: 09.05.2009 г.

Прочетен: 239906

Съдържание:
1. Каква е структурата на лакътната става и как функционира тя?

1. Каква е структурата на лакътната става и как функционира тя?

Лакътя е ставата, в която три от дългите кости в човешкото тяло се свързват в средата на горния крайник. Раменната кост (костта на мишницата, хумерус) се свързва в лакътя с разположената от вътрешната страна на предмишницата лакътна кост (улна) и с разположената от външната страна на предмишницата лъчева кост (радиус) като образуват подобна на панта структура. Ориентировката по отношение външна-вътрешна страна на предмишницата важи при длан на ръката, обърната напред.

Лъчевата (радиус) и лакътната кост (улна) се свързват и помежду си в рамките на лакътната става, като по този начин осигуряват ротацията (въртеливите движения) на предмишницата. В лакътната става се осъществява сгъване и разгъване на предмишницата и въртене на предмишницата спрямо мишницата. Главният мускул, осъществяващ сгъването на лакътя е двуглавият мишничен мускул (бицепс), а главният мускул осъществяващ разгъването на лакътя е триглавият мишничен мускул (трицепс).

Външната костна част на лакътя, за която се залавят редица сухожилия, се нарича латерален епикондил и анатомично е част от раменната кост (хумерус). Тази част може да бъде травмирана, което причинява възпаление в областта, наречено латерален епикондилит или по-популярно като "тенис лакът".

Вътрешната костна изпъкналост на лакътя се нарича медиален епикондил (анатомично принадлежи също на раменната кост). За медиалния епикондил също се заляват сухожилията на редица мускули и тази част също може да се възпали вследствие на травма в областта. Състоянието се нарича "лакът на играчите на голф" или медиален епикондилит.

Костната изпъкналост отзад на лакътя се нарича олекранон. Над нея, под кожата се разполага торбовидна структура, пълна със ставна течност, чиято роля е да намали триенето при движение. Стабилността на ставата се осигурява от ставната капсула, която покрива свързващите се кости и от редица връзки (лигаменти). Лигаментите са здрави ленти от съединителна тъкан, които свързат костите помежду им и по този начин осигуряват стабилност и здравинана ставата.

Лъчевата надлъжна връзка се разполага от външната страна на лакътя и свързва лъчевата и раменната кост (радиална колатерална връзка). Лакътната надлъжна връзка се разполага от вътрешната страна на лакътя и свързва лакътната с раменната кост (улнарна колатерална връзка). Части от лъчевата надлъжна връзка обвиват циркулярно главичката на лъчевата кост и се наричат ануларна връзка.

   
   
Снимки свързани с тази статия
Устройство на горен крайник Устройство на горен крайник
Устройство на раменна става Устройство на раменна става
Кости на дланта и китката Кости на дланта и китката
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Виж още
Още от ЗачатиеСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter