ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ларинкс - анатомия

Ларинкс - анатомия
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 06.05.2009 г.

Последна корекция: 06.05.2009 г.

Прочетен: 52759

Съдържание:
1. Ларинкс

1. Ларинкс

Ларинксът е органа, благодарение на който възпроизвеждаме звук, т.е. говорим, смеем се, пеем. Той осигурява отделянето на дихателната от храносмилателната система, с което пречи на храната и слюнката да навлизат към белите дробове (дихателната система) и обратното – въздух да навлиза към стомаха (храносмилателна систева).

 

Ларинксът е разположен пред хранопровода и е изграден от чифтни и нечифтни хрущяли, подвижно свързани помежду си посредством връзки и съединителнотъканни мембрани. Отгоре и отпред на входа на ларинкса е разположен т.н. епиглотис, който е изграден от еластичен хрущял и закрива входа на ларинкса по време на преглъщане с цел да не попаднат хранителни материи в трахеята и белите дробове.

 

Между тези хрущяли са опънати гласните връзки. От тяхната дължина и опънатост се определя височината на човешкия глас. Звукът се формира в процеса на издишване, като звуковите характеристики са в резултат на общите резониращи свойства на гласни връзки, устна и носна кухина. Ларинксът преминава в трахея – хрущялна "тръба", която свързва ларинкса с белите дробове и пренася въздух при вдишване е издишване.

 

Ларинксът, трахеята, бронхите и бронхиолите имат проводяща функция – те провеждат въздуха до крайните бронхиоли и белодробните алвеоли, които пък имат газообменна функция. Всички тези тръбести структури са покрити с ресничести клетки. Движението в посока от белите дробове към гърлото на тези реснички обезпечава отделянето на секрети и попаднали от въздуха частици от белите дробове навън.

   
   
Снимки свързани с тази статия
Устройство на ларинкс Устройство на ларинкс
Устройство на ларинкс Устройство на ларинкс
Тема на седмицата:
Хрема при детето и най-честите усложнения, до които води

реклама
Виж още
Още от Новини и събитияСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising