Ларинкс - анатомия

Ларинкс - анатомия
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 06.05.2009 г.

Последна корекция: 06.05.2009 г.

Прочетен: 38660

Съдържание:
1. Ларинкс

1. Ларинкс

Ларинксът е органа, благодарение на който възпроизвеждаме звук, т.е. говорим, смеем се, пеем. Той осигурява отделянето на дихателната от храносмилателната система, с което пречи на храната и слюнката да навлизат към белите дробове (дихателната система) и обратното – въздух да навлиза към стомаха (храносмилателна систева).

 

Ларинксът е разположен пред хранопровода и е изграден от чифтни и нечифтни хрущяли, подвижно свързани помежду си посредством връзки и съединителнотъканни мембрани. Отгоре и отпред на входа на ларинкса е разположен т.н. епиглотис, който е изграден от еластичен хрущял и закрива входа на ларинкса по време на преглъщане с цел да не попаднат хранителни материи в трахеята и белите дробове.

 

Между тези хрущяли са опънати гласните връзки. От тяхната дължина и опънатост се определя височината на човешкия глас. Звукът се формира в процеса на издишване, като звуковите характеристики са в резултат на общите резониращи свойства на гласни връзки, устна и носна кухина. Ларинксът преминава в трахея – хрущялна "тръба", която свързва ларинкса с белите дробове и пренася въздух при вдишване е издишване.

 

Ларинксът, трахеята, бронхите и бронхиолите имат проводяща функция – те провеждат въздуха до крайните бронхиоли и белодробните алвеоли, които пък имат газообменна функция. Всички тези тръбести структури са покрити с ресничести клетки. Движението в посока от белите дробове към гърлото на тези реснички обезпечава отделянето на секрети и попаднали от въздуха частици от белите дробове навън.

Снимки свързани с тази статия
Устройство на ларинкс Устройство на ларинкс
Устройство на ларинкс Устройство на ларинкс
Тема на седмицата
Как да се отървем от неприятното акне?

реклама
Виж още
Още от Диети


НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising