ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Системен лупус еритематозус

Системен лупус еритематозус

Автор: Екип на Puls.bg

Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 28.03.2009 г.

Последна корекция: 28.03.2009 г.

Прочетен: 581678

Съдържание:

4. Какви са симптомите системния лупус еритематозус?

При дискоидния лупус е засегната само кожата. Кожният обрив се намира по лицето или скалпа (окосмената част на главата) и обикновено е червен и с надигнати краища. Дискоидният обрив е обикновено неболезнен и не сърби, но образуването на белег (при заздравяването му) може да причини постояна загуба на коса на въпросното място.

При болните от системен лупус могат да се изявят различни комбинации от симптоми, произлизащи от различни засегнати органи. Както при всички автоимунни заболявания и при системен лупус еритематозус са често налице т.нар. общи симптоми, които не са причинени от засягане на определен орган.

Оплакванията при системен лупус еритематозус могат да се появят сравнително остро (и да имитират симптомите на настинка или на някакво вирусно заболяване) или да са налице дълго време без конкретна причина (което затруднява диагнозата).

Наличието на ясно изразени оплаквания, характерни за системния лупус, може да бъде придружено или не от изменения в лабораторните показатели, но също така лабораторните промени могат да са налице без налични симптоми.

Оплакванията могат да бъдат изразени в различна по сила степен и комбинации при отделните пациенти - от леко набелязани до застрашаващи живота състояния. Симптомите търпят промени до пълното им изчезване или поява на нови в периодите на тласъци и ремисии, които са характерни за заболяването. Симптомите могат често да бъдат обострени от фактори като излагане на слънце, инфекции, прием на лекарства и евентуално бременност.

Общите (системни) оплаквания при системния лупус са следните:

 • обща отпадналост, слабост и лесна уморяемост
 • продължително завишена телесна температура без обяснима причина: стойностите обикновено не превишават 38 градуса по Целзий и не се повлиява трайно от приема на антипиретици
 • загуба на апетит
 • намаляване на телесното тегло

В зависимост от органите, които са засеганти оплакванията могат да бъдат много разнообразни:

 • кожен обрив - разполага се по гърба на носа и бузите и има характерна форма, поради която се нарича "пеперудообразен", не боли и не причинява сърбеж
 • свръхчувствителност на кожата към слънчева светлина (фотосенсибилизация), нерядко придружена от обостряне и на други симптоми
 • язвени увреждания по лигавиците на устната кухина, носа и гениталиите
 • разреждане до пълно окапване на косата (алопеция)
 • увреждане на зрението
 • оплаквания от белите дробове - възпалението на ципестата обвивка на белите добове (плеврит) причинява болки в гърдите при кашлица, дълбоко вдишване и промяна в положението на тялото.
 • оплаквания от страна на сърцето - възпалението на обвивката на църцето (перикардит) може да предизвика болка зад гръдната кост, невлияеща се от физическото усилие, повлияваща се от положението на тялото; рядко може да е налице възпаление на самия сърдечен мускул (кардит), изявяващо се с болестни промени в сърдечния ритъм и сърдечна недостатъчност; мъжете болни от системен лупус еритематозус са изложени на по-висок риск от инфаркт вследствие засягане на коронарните артерии, хранещи сърцето.
 • болка в мускулите - болката, слабостта и сковаността се получават в резултат на наличното възпаление в мускулите (миозит)
 • оплаквания от страна на ставите - могат да представляват само болка в ставите (артралгия) или артрит (възпаление на ставите) с подуване, болка, скованост и дори деформация на малките стави на ръцете, китките и ходилата както и големите стави (коляно, тазобедрена и т.н.)
 • побеляване, посиняване и изстудяване на пръстите на ръцете и краката, придружено с болка при излагане на студ: нарича се феномен на Рейно и се получава вследствие на прекъсване на кръвообръщението на пръстите
 • оплаквания от страна на нервната система - промените, които могат да настъпят в централната нервна система и главния мозък водят до промени в личността, качествени изменения в психиката (психози), припадъци, мозъчни удари и дори кома; увреждането на периферни нерви причинява намалена чувствителност, тръпнене и мравучкане и слабост в инервираните от дадения нерв или нервно коренче части на тялото.
 • оплаквания от страна на бъбреците и отделителната система - възпалението на бъбреците предизвиква загуба на плазмени белтъци в урината, задържане на телесни течности и отоци и повишаване на кръвното налягане до остра или хронична бъбречна недостатъчност, налагащи хемодиализа.
 • оплаквания вследствие промени в кръвта - засягането на кръвотворните органи и клетките в периферната кръв може да доведе до анемия (намаление на броя на червените кръвни клетки), причиняваща лесна уморяемост; намалението в броя на белите кръвни клетки може да увеличи риска от развитие на вирусна или бактериална инфекция, намаление в броя на тромбоцитите и увреждане на факторите на кръвосъсирването може да доведе до лесно кървене от лигавиците и кожната повърхност
 • васкулитните промени водят до прекъсване на кръвообръщението в определени части на някои органи, оплакванията в резултат на това могат да бъдат разнообразни - изолирана увреда на част от кожата, на даден нерв, на вътрешен орган и т.н.
 • болка и подуване на долните крайници (по-често) в резултат на тромбоза (ненормално съсирване на кръвта в кръвоносните съдове)

При лекарствено-предизвикания лупус обикновено налице са кожен обрив, артритни оплаквания и повишена телсна температура, които обикновено са по-леко изразени, отколкото при СЛЕ.

   
   
Снимки свързани с тази статия
Устройство на кожа Устройство на кожа
Симптоми свързани с тази статия
Висока температура, Кожа - пеперудообразен обрив, Кожни плаки, Пеперудообразен обрив по кожата, Температура - повишена, Уморяемост, Фоточувствителност,
Групи лабораторни изследвания
Бъбречна функция, Пълна кръвна картина,
Лабораторни изследвания
C-Реактивен протеин, Антикардиолипинови антитела, Антинуклеарни антитела, ДНК-антитела Anti-DNA - ab,
Лекарства
Бутилпиразолидиндиони, Глюкокортикоиди, Оксиками, Пиразолони, Производни на индолоцетна киселина, Салицилати,
Лечение и процедури
Рентгеново изследване,
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Виж още
Още от АкцентиСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter