ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Васкулити

Васкулити
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 16.03.2009 г.

Последна корекция: 16.03.2009 г.

Прочетен: 409120

Съдържание:

1. Какво представлява васкулитът?

"Васкулит" е общото наименование на цяла група сравнително редки заболявания, които се характеризират с възпаление на кръвоносните съдове.

Съвкупността от всички кръвоносни съдове в тялото образуват съдовата система. Кръвоносните съдове най-общо се делят на артерии, които достяват до тъканите и органите кръв, богата на кислород, и вени, които пренасят обратно към белите дробове обеднялата на кислород кръв от тъканите.

Думата "васкулит" произхожда от латинското "vasculum" (кръвоносен съд) и наставката "ит", която означава възпаление. Синоним на васкулит е понятието "ангиит". Когато възпалението засяга артериални съдове, състоянието още се нарича "артериит", а когато засегнати са вените - "венулит".

Васкулитът предизвиква възпаление и увреждане на стената на различните засегнати кръвоносни съдове. Възпалението може да бъде краткотрайно (остро) или да е налице за дълъг период от време (хронично).

Възпалителният процес може да варира по тежест. В по изразените случаи увреждането на стената на кръвоносните съдове нарушава снабдяването на органите с кръв, което ги лишава от кислород и хранителни вещества. Това може да причини тежко увреждане на тъканите и органите, особено когато засегнати са кръвоносни съдове на жизненоважни органи като мозъка, белите дробове, бъбреците и др.

Всяко от заболяванията в групата на васкулитите се характеризира с особености, произтичащи от вида на засегнатите кръвоносни съдове, начина и тежестта на увреждане на съдовете, вида и броя на засегнатите органи и специфични отклонения в резултатите от лабораторните изследвания.

Всяко заболяване от групата на васкулитите има свой характерен "образ", определящ се от определена съвкупност от симптоми (оплаквания).

Към васкулитите спадат заболявания като болестта на Кавазаки, болестта на Бехчет, нодозният полиартериит, грануломатозата на Вегенер, артериитът на Такаясу, синдромът на Чърдж-Щраус, гигантоклетъчният артериит (темпорален артериит) и пурпурата на Хенох-Шонлайн. Освен като обособени отделни болести, васкулитно заболяване може да съпровожда и да съществува в рамките на редица болестни състояния като хронични инфекции (хроничен хепатит В и хроничен хепатит С), продължителен прием на някои лекарства и вещества (амфетамини и кокакин), ракови заболявания ( лимфом, мултиплен миелом и др.) и ревматични заболявания (като ревматоиден артрит, системен лупус еритематозус и др.).

Повече за анатомия на кръвоносните съдове може да намерите ТУК.

   
   
Симптоми свързани с тази статия
Болка в ставите, Висока температура, Кръвно налягане - повишено, Отпадналост, Отслабване, Повишено кръвно налягане, Стави - болка, Температура - повишена, Фебрилитет,
Групи лабораторни изследвания
Бъбречна функция, Пълна кръвна картина,
Лабораторни изследвания
C-Реактивен протеин, Антикардиолипинови антитела, Антинуклеарни антитела, ДНК-антитела Anti-DNA - ab,
Лекарства
Глюкокортикоиди, Салицилати,
Лечение и процедури
Ангиография, Биопсия,
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Виж още
Още от БилкиСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter