ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ревматична полимиалгия

Ревматична полимиалгия
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 16.03.2009 г.

Последна корекция: 16.03.2009 г.

Прочетен: 104146

Съдържание:

1. Какво представлява ревматичната полимиалгия?

Ревматичната полимиалгия е ревматично състояние, което се характеризира с умерена до силна болка и скованост в мускулите на долната част на гърба, хълбоците и бедрата, врата, раменете, горната част на ръцете както и други части на тялото. Буквално преведено полимиалгия означава болки в много на брой мускули.

Оплакванията се предизвикват от възпаление на синовиалните обвивки на ставите, бурсите (околоставните торбички) и сухожилията около раменните и тазобедрените стави. Въпреки, че възпалителният процес е съсредоточен около ставите (рамо и тазобедрена става), пациентите усещат дискомфорт в горната част на ръцете и бедрата. Този вид болка се нарича отразена, тъй като произхожда от една част на тялото, а се усеща в друга. Сковаността обикновено е по-изразена сутрин. Състоянието може да се развие бързо - в рамките на едно денонощие или по-постепенно както е при повечето пациенти.

Оставено без лечение това състояние може да доведе до значителна скованост на раменния и тазовия пояс и инвалидизиране. В някои от случаите симптомите не се влошават и отзвучават за няколко години без лечение. Под влияние на лечението, обаче, симптомите бързо отзвучават.

В известен процент от случаите ревматичната полимиалгия е свързана с наличето на гигантоклетъчен артериит, заболяване, при което артериалните кръвоносни съдове на врата и главата (а по-рядко и в други части на тялото) се възпаляват и подуват. Гигантоклетъчният артериит най-често се изявява под формата на темпорален артериит, чиито най-чести симптоми са зрителни нарушения, главоболие и болки в челюстта при дъвкане. Нелекуван, гигантоклетъчният артериит може да доведе до ослепяване и други усложнения. Все още не е изяснено защо двете заболявания са свързани и в какво се състои връзката им, но се знае че около 15% от болните от ревматична полимиалгия заболяват и от гигантоклетъчен артериит. Този вид васкулит може да се развие на фона на полимиалгията или известно време след като оплакванията са отшумели. От друга страна, около 50% от страдащите от гигантоклетъчен артериит боледуват и от ревматична полимиалгия.

Повече информация за анатомия на:

   
   
Симптоми свързани с тази статия
Болка в ставите, Обездвижване на ставите, Скованост на ставите, Стави - болка, Стави - обездвижване, Стави - скованост,
Групи лабораторни изследвания
Бъбречна функция, Пълна кръвна картина,
Лабораторни изследвания
C-Реактивен протеин, Антикардиолипинови антитела, Антинуклеарни антитела, ДНК-антитела Anti-DNA - ab, Ревма фактор,
Лекарства
Антиацидни средства, Бутилпиразолидиндиони, Глюкокортикоиди, Комбинирани препарати с антиациден и мукозопротективен ефект, Оксиками, Пиразолони, Производни на индолоцетна киселина, Салицилати,
Лечение и процедури
Биопсия, Рентгеново изследване,
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Виж още
Още от Йога и медитацияСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter