ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Синдром на Сьогрен

Синдром на Сьогрен
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 28.02.2009 г.

Последна корекция: 28.02.2009 г.

Прочетен: 304895

Съдържание:

1. Какво представлява синдромът на Сьогрен?

Синдромът на Сьогрен типично се характеризира с комбинацията от сухота в очите, сухота в устата и често наличие на друго системно заболяване на съединителната тъкан, най-често ревматоиден артрит.

Синдромът на Сьогрен е хронично автоимунно заболяване, характеризиращо се с ненормално (абнормно) производство на имунологично активни белтъчни молекули, наречени автоантитела (насочени срещу собствени тъкани). Ненормално функциониращата имунна система атакува собствените тъкани и органи на тялото (чрез специални имунни клетки и имунни молекули-антитела) вместо да ги предпазва от въздействието на чужди агенти.

При това автоимунно заболяване е налице хронично (дългопродължаващо) автоимунно възпаление на овлажняващите жлези в тялото. Най-често са засегнати слъзните жлези (жлезите, които произвеждат сълзите) и слюнчените жлези (жлезите, произвеждащи слюнка), което води до намалена или липсваща продукция на слъзен и слюнчен секрет и сухота в очите и устата. По-рядко могат да бъдат засегнати и потните и мастни жлези по цялото тяло.

Автоимунната атака се осъществява от специфични автоантитела и имунни бели кръвни клетки, наречени лимфоцити. Автоимунният възпалителен процес може, макар и рядко, да засегне някои от вътрешните органи с нарушаване на функцията им и редица симптоми.

Ако възпалението на споменатите жлези се изявява самостоятелно и не се съпровожда от някакво системно заболявание на съединителната тъкан, синдромът на Сьогрен се нарича първичен (около 50% от случаите). Ако сухотата в устата и очите представлява само част от пълната изява на някое от системните съединителнотъканни заболявания, синдромът на Сьогрен се нарича вторичен (около половината от случаите). Синдормът на Сьогрен може да се изяви и на фона на хепатит С.

Синдромът е кръстен на името на шведския офталмолог (очен лекар) Сьогрен, който го описва за първи път и го нарича сухо възпаление на роговицата и конюнктивата на окото.

   
   
Симптоми свързани с тази статия
Гълтане - затруднено, Затруднено гълтането, Очи - сухота, Сухота в очите, Сухота в устата, Уста - сухота,
Групи лабораторни изследвания
Пълна кръвна картина, Щитовидна жлеза,
Лабораторни изследвания
Антинуклеарни антитела,
Лекарства
Бутилпиразолидиндиони, Глюкокортикоиди, Оксиками, Пиразолони, Производни на индолоцетна киселина, Салицилати,
Лечение и процедури
Биопсия,
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Виж още
Още от Здрав умСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter