ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев)

Анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев)
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 28.02.2009 г.

Последна корекция: 28.02.2009 г.

Прочетен: 645662

Съдържание:

6. Как се поставя диагнозата "Болест на Бехтерев" (Анкилозиращ спондилит)?

Информацията за наличие на роднини с подобно заболяване или оплаквания е изключително важна. Особено характерни за анкилозиращия спондилит са болката и сутрешната скованост в долната част на гърба и седалището, съпроводени или не от оплаквания от други стави, сухожилия и вътрешни органи.

Важен е възрастовия диапазон, в който се появяват оплакванията както и типичната им динамика през деня (оплакванията са по-изразени сутрин и се подобряват при последващото раздвижване през деня). Ранните симптоми на болестта могат да бъдат много нетипични (особено при жени, при които по-често засягането на гръбнака е по-леко) и затова подробното и задълбочено разпитване е изключително важно.

Клиничният преглед може да покаже белези на възпаление в ставите и ограничен обем на движение. Това е особено явно в ставите на гръбначния стълб. Може да се установи намаление на подвижността на шийната и поясната част на гръбнака, както и болезненост в областта на кръстно-хълбочните (сакроилиачните) стави, намиращи се в горната част на седалището. Способността на гръдния кош за пълно разгъване при поемане на дъх може да бъде намалена поради засягане на ставите на гръдната стена. По сериозното засягане на гръбнака придава приведена и скована стойка на пациента.

По време на клиничния преглед лекарят може да установи засягане и на други органи - възпаление на белите дробове, възпаление на цветния диск и евентуално съдовата обвивка на очите (иридоциклит, съотв. увеит), увреждане на бъбреците, нарушения в сърдечната дейност и т.н.. Наличието на очна симптоматика може да наложи извършването на специализиран преглед от специалист по очни болести с помощта на специални апарати като офталмоскоп, биомикроскоп и др.

   
   
Снимки свързани с тази статия
Гръбначен стълб Гръбначен стълб
Симптоми свързани с тази статия
Висока температура, Обездвижване на ставите, Скованост на ставите, Слабост - мускулна, Стави - обездвижване, Стави - скованост, Фебрилитет,
Групи лабораторни изследвания
Пълна кръвна картина, Пълна кръвна картина, Урина,
Лекарства
Бутилпиразолидиндиони, Оксиками, Пиразолони, Производни на индолоцетна киселина, Салицилати,
Лечение и процедури
Компютърна томография (скенер), Магнитно-резонансна томография, Рентгеново изследване,
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Виж още
Още от ХомеопатияСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter