ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Атипични паркинсонови синдроми

Атипични паркинсонови синдроми
Информацията в статията е насочена към потребители с медицински познания

Публикуван на: 21.02.2009 г.

Последна корекция: 21.02.2009 г.

Прочетен: 91918

Съдържание:

8. Какви са лабораторните методи за диагностика?

Подходящи лабораторни методи за диагностика на атипичните паркинсонизми са в процес на разработка и внедряване в практиката. Търсят се подходящи ликворни маркери. Изследват се слухови и соматосензорни евокирани потенциали. При пациенти с мултисистемна атрофия, електромиография на външния анален сфинктер спомага за диференциране от идиопатичен паркинсонов синдром, но не и от прогресивна супрануклеарна парализа.

Полисомнографията спомага за отдиференцирането на ±-синуклеинопатиите от таупатиите. Auditory startle рефлексът е нормален при мултисистемна атрофия, липсващ при прогресивна супрануклеарна парализа, забавен при деменция с телца на Леви. При таупатиите генетични тестове могат да открият H1/H1 халотип, но тъй като H1/H1 се среща и в основната популация (60%), тези тестове са без диагностично значение.

  • автономни тестове - описан е абнормен кардиоваскуларен рефлекс при мултисистемна атрофия. Изследва се кожната температура преди и след охлаждане, в опит за подпомагане на диагностиката на мултиситемна атрофия. Ортостатизмът е възможен при всички атипични паркинсонизми, но се среща по-често при мултисистемна атрофия и деменция с телца на Леви; характерно е, че при мултисистемна атрофия той се развива по-бързо, отколкото при идиопатичен паркинсонизъм.
  • ядрено-магнитен резонанс - при пациенти с паркинсонови синдроми може да се открие на ЯМР стесняване на substantia nigra, pars compacta. ЯМР белезите за мултисистемна атрофия за хипоинтензитет на putamen и подобен на цепнатина хиперинтензитет на външния ръб на putamen, като последният белег може би е специфичен. При прогресивната супрануклеарна парализа също има хипоинтензитет на putamen. Открива се атрофия на тектума и тегментума (и дилатация на aqueductus cerebri на нивото на средния мозък). При кортикобазална дистрофия се открива асиметрична фронтална и париетална атрофия и дилатация на мозъчните вентрикули.
  • магнитно резонансната спектроскопия показва разлика при атипичните паркинсонови синдроми, но ползата от нея, особено в ранните етапи на заболяванията предстои да бъде уточнена.
  • позитронно емисионно томографските изследвания се разработват, но все още не са широко достъпни и приложимостта им при съмнителни случаи не е доказана. 4. Разработва се и нов утразвуков метод – мозъчна паренхимна сонография.
   
   
Симптоми свързани с тази статия
Акинетичност, Брадикинезия, Деменция, Дизартрия, Дисфагия, Загуба на равновесие, Равновесие - загуба, Ригидност, Тремор,
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Виж още
Още от Еко средаСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter