ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Тумори на костите

Тумори на костите
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 02.11.2009 г.

Последна корекция: 02.11.2009 г.

Прочетен: 665148

Съдържание:

1. Какво представляват туморите?

Всяка клетка в човешкото тяло има предварително "програмирана" продължителност на живот. Клетките се размножават чрез процес, наречен клетъчно делене. Процесите на клетъчно делене и клетъчен растеж са регулирани много строго в човешкия организъм от редица сложни системи, не всички от които известни на науката.

Туморният процес представлява неконтролируемо делене и размножаване на определени клетки, които не се подчиняват на сигналите от страна на организма, загубват нормалната си функция и престават да приличат на клетките, от които са произлезли. Растейки, тези променени клетки унищожават или избутват нормалните и нарушават структурата и функцията на засегнатия орган, като в някои случаи промените могат да доведат до смърт на организма. В повечето случаи бързо растящите клетки образуват повече или по-малко оформена маса, която се нарича тумор. В някои случаи туморните клетки са пръснати в повече от един орган или из целия организъм.

Туморите се различават по много признаци. Най-важното с оглед прогнозата е разделянето им на доброкчествени и злокачествени. При злокачествените тумори неконтролируемите, променени клетки унищожават съседната здрава тъкан и показват тенденция да се разпространяват в други органи и тъкани. Този процес се нарича метастазиране и осъществява по различни начини. Промените, които злокачествените тумори предизвикват в организма, водят (ако не се лекуват) до смърт.

Доброкачествените тумори нямат тенденция за метастазиране и обикновено не водят до смърт на организма, но също могат да причинят тежки увреждания или да прераснат в злокачествени под влияние на несъвсем изсвестни фактори. Доброкачествените тумори обикновено "избутват" съседната здрава тъкан и я притискат.

Туморите имат различни наименования според това от каква тъкан произлизат и дали са злокачествени или доброкачествени. Понятието "рак" (карцином) в медицината се отнася само за един вид злокачествени тумори, произлизащи от епителна тъкан, но е придобило популярност в обществото.

Повече за ракът като заболяване може да намеритеТУК.

   
   
Симптоми свързани с тази статия
Висока температура, Дълбока болка в костите, Кости - дълбока болка, Кости - нощни болки, Мускулатура - отслабване, Неразположение - общо, Нощни болки в костите, Общо неразположение, Отслабване, Отслабване на мускулатурата, Патолотично счупване, Счупване - патологично,
Групи лабораторни изследвания
Електролити и микроелементи, Пълна кръвна картина, Туморни маркери,
Лечение и процедури
Компютърна томография (скенер), Магнитно-резонансна томография, Рентгеново изследване, Томография,
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Виж ощеСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter