ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Артроза

Артроза
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 02.11.2009 г.

Последна корекция: 02.11.2009 г.

Прочетен: 547058

Съдържание:

9. Как се поставя диагнозата (как се открива заболяването)?

Процесът на поставяне на диагнозата започва още от първия контакт на лекаря с пациента. В разговор с пациента лекарят придобива информация относно вида и характера на оплакванията му. Отговаряйки на въпросите му, Вие ще съобщите каква е болката, която усещате, къде тя е най-силна, от какво се засилва и от какво облекчава, каква е давността на оплакванията, имали ли сте някакви вродени заболявания на костите, ставите или на метаболизма, претърпяли ли сте травми на опорно-двигателния апарат, каква е професията ви, активно ли спортувате, как се придвижвате, какви медикаменти сте приемали досега и какъв е бил ефектът от тях, има ли други членове на семейството ви, които имат същите оплаквания и т.н..

След това лекарят ще ви прегледа обстойно като обърне подробно внимание на ставата или ставите, от която най-вероятно произхождат оплакванията. Сравнявайки със здравата страна (ако е засегната само едната от две симетрични стави) лекарят ще следи за белези на възпаление (подуване, зачервяване и др.) , за отслабване на мускулатурата, за скъсяване на някой от крайниците му и странна позиция на същия.

Лекарят ще изследва силата и обема на активните (волевите) и пасивни (извършвани от лекаря, без участието на мускулите на пациента) движения в засегнатата става. Лекарят ще анализира чрез оглед вашата стойка и походка.

Обикновено информацията от прегледа дотук е достатъчна като ориентир за най-вероятната диагноза. За да потвърди диагнозата и за да изключи някои други възможни болести и състояния лекарят ще назначи редица инструментални изследвания.

   
   
Симптоми свързани с тази статия
Болка, Болка в ставите, Болка при движение на ставите, Затопляне на ставите, Зачервяване на ставите, Контрактури, Мускулни спазми, Обездвижване на ставите, Подуване на ставите, Скованост на ставите, Спазми - мускулни, Стави - болка, Стави - болка при движение, Стави - затопляне, Стави - зачервяване, Стави - обездвижване, Стави - подуване, Стави - скованост,
Групи лабораторни изследвания
Пълна кръвна картина,
Лекарства
Бутилпиразолидиндиони, Оксиками, Пиразолони, Производни на индолоцетна киселина, Салицилати,
Лечение и процедури
Артропластика, Артроскопия, Артроцентеза, Рентгеново изследване,
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Виж още
Още от ВзаимоотношенияСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter