ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Артроза

Артроза
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 02.11.2009 г.

Последна корекция: 02.11.2009 г.

Прочетен: 547054

Съдържание:

4. Какви промени в тъканите на ставите предизвиква артрозата?

Артрозните поражения на една става представляват краен резултат от много на брой болестни процеси, водещи в крайна сметка до структурна и функционална недостатъчност (поради крайна промяна в структурата, ставата не може да изпълнява правилно функцията си) на една или повече стави. Артрозата засяга цялата става, включително разполагащите се около ставата мускули и сухожилия, ставните връзки, лежащата под ставния хрущял кост, "тапициращата" ставата синовиална мембрана и "обгръщащата" отвън ставата ставна капсула.

Първичното поражение е в ставния хрущял. Под действието на редицата фактори, изброени по-горе, в него се образуват микроцепнатини и еластичните му свойства се нарушават. Постепенно ставния хрущял се разрушава, което води до стесняване на ставната цепнатина (хрущялът служи като " ресор" между контактуващите кости). В крайните стадии на разрушаване на хрущяла под него се показва "оголената" подхрущялна кост и се появява триене между костните повърхности от двете страни на ставата. В подхрущялната кост се получават миниатюрни счупвания, вследствие на промененото и натоварване. От смачканите костни гредички и парченцата разрушен хрущял се образуват тела в ставата, които предизвикват изливане на ензими и възпаление на ставната "тапицерия" - синовиалната мембрана. Понякога тези тела могат да се окръглят и да останат свободно подвижни в ставната кухина и се наричат "ставни мишки".

Възпалението на синовиалната мембрана предизвиква излив на възпалителна течност в ставата и възникването на оток, съпроводен от болка и затопляне в областта на ставата.

Промененото механично натоварване на подхрущялната кост (поради липсата или нарушената функция на хрущяла) води до преустройството и (организмът прави опит да компенсира неблагоприятните промени в структурата на ставата и да запази функцията и възможно най-дълго). Това преустройство протича в няколко етапа.

Първоначално организмът реагира с ново производство на макар и променена кост. Настъпва уплътнение на подхрущялния слой кост (склероза) и по ръбовете на ставните повърхности се образуват т. нар. костни шипове (остеофити) , които представляват изпъкналости навън. Шиповете увеличават площта за пренасяне на натоварването от едната кост към другата и се явяват компенсаторна реакция на организма. В по напредналите етапи на заболяването преобладават промени на костно разграждане - в разположената непосредствено под ставната повърхност костна тъкан се появяват кисти (окръглени кухи образувания в костта, изпълнени с белезникава течност). Триенето на кост в кост намалява подвижността и стабилността на ставата.

Възпалението на синовиалната мембрана води до разрастването и, а впоследствие възпалената ставна капсула се свива и ограничава в различна степен движенията в ставата.

Поради намаляването на движенията в дадена става понякога до степен на неподвижност (както поради механични пречки, така и поради различната по сила болка) възникава свиване и скъсяване на разположените около ставата мускули (те намаляват обема си и намаляват дължината си).

Свиването на ставната капсула и на околоставните мускули с техните сухожилия води до деформиране на ставата и заемане на ненормално положение на свързващите се в ставата кости. Това състояние се нарича контрактура на ставата и е белег за напредналост на процеса.

Ставният хрущял не притежава нервни окончания, т. е. разрушаването му не предизвиква болка само по себе си. Възникването на възпаление на синовиалната мембрана и ставната капсула води до появата на болка, оток и затопляне. Това е моментът, в който една "латентна" или "тиха" артроза става "активирана" артроза и започва да предизвиква силни оплаквания. Причина за болката е и триенето на "оголената" подхрущялна кост, която е богато инервирана.

По правило промените в ставата винаги превишават степента на очакваните у даден пациент оплаквания.

   
   
Симптоми свързани с тази статия
Болка, Болка в ставите, Болка при движение на ставите, Затопляне на ставите, Зачервяване на ставите, Контрактури, Мускулни спазми, Обездвижване на ставите, Подуване на ставите, Скованост на ставите, Спазми - мускулни, Стави - болка, Стави - болка при движение, Стави - затопляне, Стави - зачервяване, Стави - обездвижване, Стави - подуване, Стави - скованост,
Групи лабораторни изследвания
Пълна кръвна картина,
Лекарства
Бутилпиразолидиндиони, Оксиками, Пиразолони, Производни на индолоцетна киселина, Салицилати,
Лечение и процедури
Артропластика, Артроскопия, Артроцентеза, Рентгеново изследване,
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Виж още
Още от ДиетиСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter