ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Артроза

Артроза
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 02.11.2009 г.

Последна корекция: 02.11.2009 г.

Прочетен: 543996

Съдържание:

3. От какво се причинява артрозата?

Въпреки голямата честота на това заболяване, не всички причини за възникването му са достатъно изяснени. Първична или "идиопатична" се нарича тази артроза, причините за развитието на която не са известни. Тук спада преобладаващият процент от случаите. При тази артроза може да се говори единствено за рискови фактори, предразполагащи към развитие на заболяването, но не директно предизвикващи го.

Първичната артроза се среща предимно при хора в напреднала възраст (с напредването на възрастта се увеличава водното съдържание на ставния хрущял, белтъчните му съставки губят качествата си, постепенно в хрущяла се появяват микроцепнатини и настъпва разрушаването му) ; известно е, че жените са засегнати 3 пъти по-често от мъжете от атроза; предполага се, че начинът на хранене (състав на белтъчини и соли в храната) също оказва влияние; наблюдавана е по-голяма честота на артрозата в определени фамилии, което предполага зависимост от генетични фактори, обуславящи вродена непълноценност на хрущяла; нивото на определени хормони в различни периоди от живота също може би играе важна роля за развитието на състоянието; артроза на носещите стави се развива по-често при хора с наднормено тегло и т.н.

За вторична артроза се говори, когато причините за възникването и са известни (т. е. налице е някакво друго болестно състояние, в резултат на което възниква артроза в една или повече стави). Някои от по-важните причини за развитието на артроза са:

  • травматични увреди на ставните повърхности и костите - тук могат да се причислят както големи травми (счупвания, минаващи през ставната повърхност на някоя става; травми, променящи механичното натоварване на костите, операции върху костите в областта на ставата, чести изкълчвания, увреждания на опорния апарат на ставата и др.) така и микротравми (получавани главно при чести, интензивни натоварвания на определени стави, което се среща много често при активно спортуващи и др.). Всяка травма крие повишен риск за развитие на артрозни промени в определена става след различно дълъг период от време.
  • вродени заболявания на опорно-двигателния апарат - тук спадат голям брой състояния като дисплазия на тазобедрените стави, вродено изкълчване на тазобедрената става, различна дължина на краката по рождение, вродена липса или непълноценност на някоя от костите, криви крачета, Х- и О-образни колене и др. Тези състояния са предпоставка за ранно развитие на артроза.
  • асептична некроза на кости - при това състояние поради редица причини се прекратява кръвоснабдяването на костта, при което тя "загива", смачква се и това нарушава механичните и свойства и функции. Най-ярък пример за такова състояние е асептичната некроза на главата на бедрената кост, което обуславя развитие на артроза на тазобедрената става.
  • възпалителни процеси в ставата - тук спадат различните видове артрити, които могат да доведат до разрушаване на хрущяла, като инфекциозен артрит или хроничните, тежки, имуннообусловени заболявания като ревматоиден артрит и болестта на Бехтерев, които могат да предизвикат артрозни промени във всички стави.
  • продължителното обездвижване на дадена става може също да доведе до развитие на артроза
  • отлагане на кристали в ставите - отлагането на кристали от пикочна киселина при подаграта и на калциеви кристали при псевдоподаграта довежда до възпаление в ставните тъкани и евентуално разрушение на ставния хрущял.
  • метаболитни заболявания (заболявания на обмяната на веществата) - примери за такива заболявания, които могат да са причина за артроза са синдромът на Марфан, синдромът на Елерс-Данлос, болест на Уилсън, хемохроматоза, болестта на Пейджет, засягаща костите и т.н..
  • чести изливи на кръв в ставата - това води до възпалителен процес в ставата, предизвикващ по-нататък артрозни изменения; такива изливи на кръв са налице при хемофилия и други нарушения в кръвосъсирването.
  • ендокринни болести (заболявания на жлезите с вътрешна секреция, произвеждащи хормоните) - хиперпаратиреоидизмът, хипотиреоидизмът (болести на щитовидната жлеза, свързани с по-голяма и по-малка от нормалната функции на жлезата), заболяванията на хипофизата (произвежда хормона на растежа) и диабетът са състояния, предразполагащи към развитието на артроза. Предполага се, че увреждането на ставата при диабета настъпва поради нарушеното "получаване на информация" от ставата поради засягането на нервите от "захарната болест".
  • остеопорозата също е важен рисков фактор

Най-вероятно причините за възникването на артрозата се комбинират и действат комплексно (някои като предразполагащи фактори, а други като по-явни причинители).

   
   
Симптоми свързани с тази статия
Болка, Болка в ставите, Болка при движение на ставите, Затопляне на ставите, Зачервяване на ставите, Контрактури, Мускулни спазми, Обездвижване на ставите, Подуване на ставите, Скованост на ставите, Спазми - мускулни, Стави - болка, Стави - болка при движение, Стави - затопляне, Стави - зачервяване, Стави - обездвижване, Стави - подуване, Стави - скованост,
Групи лабораторни изследвания
Пълна кръвна картина,
Лекарства
Бутилпиразолидиндиони, Оксиками, Пиразолони, Производни на индолоцетна киселина, Салицилати,
Лечение и процедури
Артропластика, Артроскопия, Артроцентеза, Рентгеново изследване,
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Виж ощеСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter