ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Артроза

Артроза
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 02.11.2009 г.

Последна корекция: 02.11.2009 г.

Прочетен: 543970

Съдържание:

10. Какво е консервативното лечение?

Вариантите за лечение са многобройни в зависимост от броя и вида на засегнатите стави, причината за въаникване на заболяването и тежестта му, възрастта и общото състояние на болния, финансови фактори и т.н.. Лечението е обикновено етапно. Първо се започва с консервативно лечение (всичко, различно от оперативно лечение) и когато то не даде резултати или когато те се изчерпят се прибягва към хирургично лечение, ако няма противопоказания за това.

Ако причината за възникването на артрозата е известна (вторична артроза), то лечението е насочено срещу нея (ако това е възможно - напр. операции по повод вродени деформации, неправилна механична ос на крайника, ликвидиране на инфекция в ставата и др.). Ако причината е неясна (както е в болшинството от случаите) лечението цели да премахне рисковите фактори (затлъстяване, увеличена активност ангажираща дадена става, непълноценно хранене и т.н.) и да облекчи симптомите (болката, подуването, ограничените движения) като запази и подобри функцията на ставата.

Обикновено в леките случаи се започва с консервативно лечение. В различни комбинации негови основни елементи са:

  • промяна в начина на живот - особено важно за артрозата на големите, носещи теглото стави, е намаляването на теглото. В много случаи това само по себе си облекчава значително симптомите. Важно е да се избягват големи, предизвикващи болка и други оплаквания натоварвания на съответната става. Покоят на ставата не трябва да бъде абсолютен, изключително важно е да се поддържа активност на ставата, но до степен, която не предизвиква болка.
  • физиотерапия и рехабилитация - специалист рехабилитатор и физикален терапевт изработват програма, в която основно място заемат упражнения за запазване добър обем на движения в ставата и стабилизирането и чрез заздравяване на мускулатурата. За облекчаване на болката и отока се прилагат различни методи като криотерапия (ледолечение) при прясно активирала се артроза, диадинамични и интерферентби токове, прилагане на топлина (топли душове, нагревки, парафинолечение) при неактивирана артроза, прилагане на ултразвук, инфра лъчи, йонофореза с лекарства и др.
  • за осигуряване на покой на ставата могат да се използват различни ортезни средства - шини, обувки с високи и меки подметки, корсети и яка (за гръбначния стълб), патерици, бастуни и др.
  • противовъзпалителни средства - обикновено те са от рода на нестероидните противовъзоалителни средства и могат да се прилагат по различни пътища (през устата, повърхностно като гелове, мускулни инжекции) Тъйкато едно от основните им странични действия е увреждане на стомашната лигавица при лечение през устата се предпочитат новите, селективни представители на тази група лекарства, които нямат този страничен ефект. Тези лекарства се продават без рецепта, но се препоръчва да се посъветвате с лекар преди да започнете да ги приемате.

Ако болката и отокът не се повлияват от това лечение може да се приложи вътреставно инжектиране на кортикостероиден препарат (мощно противовъзпалително средство), обикновено в комбинация с местно обезболяващо средство. Този метод постига облекчаване на болката за доста дълъг период от време, но крие известни рискове.

  • приемане на хранителни добавки, съдържащи важните за хрущяла вещества хондроитин и глюкозамин сулфат. Все още ефектът им не е напълно изяснен.
  • приемане на лекарства съдържащи съставки на нормалния хрущял това са т. нар. хондропротектори или вещества пазещи или подсилващи ставния хрущял. Те съдържат основно хиалуронова киселина и някои други глюкозаминогликани. Тези лекарства могат да се приемат през устата (това се осъществява по специална схема, на курсове различна продължителност, задължително се предписват от лекар) или да се прилагат директно вътре в ставата чрез въвеждането им със спринцовка и игла. Инжекциите също се прилагат по схема, на курсове, за различен период от време и постигат обикновено сравнително дълготрайно облекчение на симптомите (най-вече болката).

Различните методи на консервативното лечение обикновено се прилагат в комбинации за оптимален резултат.

   
   
Симптоми свързани с тази статия
Болка, Болка в ставите, Болка при движение на ставите, Затопляне на ставите, Зачервяване на ставите, Контрактури, Мускулни спазми, Обездвижване на ставите, Подуване на ставите, Скованост на ставите, Спазми - мускулни, Стави - болка, Стави - болка при движение, Стави - затопляне, Стави - зачервяване, Стави - обездвижване, Стави - подуване, Стави - скованост,
Групи лабораторни изследвания
Пълна кръвна картина,
Лекарства
Бутилпиразолидиндиони, Оксиками, Пиразолони, Производни на индолоцетна киселина, Салицилати,
Лечение и процедури
Артропластика, Артроскопия, Артроцентеза, Рентгеново изследване,
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Виж още
Още от Здрав умСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter