ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хиатална херния

Хиатална херния

Автор: д-р Русев, П.

Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 24.10.2009 г.

Последна корекция: 24.10.2009 г.

Прочетен: 412021

Съдържание:

1. Какво представлява хиаталната херния?

Херния наричаме преминаването на съдържимото на една телесна кухина, извън нея, към повърхността на тялото или друга кухина.

Хиатус е отвор на диафрагмата - мускулната преграда, която разделя гръдната от коремната кухина. През този отвор преминава хранопровода, който малко след навлизането си в коремната кухина преминава в стомаха. При хиаталната херния стомахът преминава през този отвор в гръдната кухина.

Има два основни типа хиатална херния: плъзгаща се (аксиална) и параезофагеална (до хранопровода). При първия вариант стомахът и хранопроводът се "плъзват" заедно в гръдната кухина като мястото на свързването им се измества над диафрагмата. Това е по-безопасният, и по-често срещаният вариант на хиаталната херния.

Параезофагеалната херния, в действителност се среща по-рядко, но е по-сериозен проблем. В този случай връзката между хранопровода и стомаха остава на нормалното си място, но част от стомаха се "вмъква" през хиатуса.

Понякога през отвора на диафрагмата може да се вмъкне не само стомахът, но и слезката както и част от дебелото черво (напречната му част).

Макар, че заболяването може да протича с доста оскъдни оплаквания и симптоми, съществува опасност от "заклещване" на стомаха в отвора на диафрагмата, свързано с прекъсване на кръвоснабдяването, респ. храненето, на засегнатия участък. Ако бъде засегнато червото, съществува и риск от прекъсване движението и кръвоснабдяването на чревната стена и развитие на илеусно състояние и перитонит.

Повече за анатомия на храносмилателната система може да намерите ТУК.

   
   
Снимки свързани с тази статия
Хранопровод и стомах - разрез Хранопровод и стомах - разрез
Устройство на стомах Устройство на стомах
Симптоми свързани с тази статия
Болка, Болка зад гръдната кост, Гадене, Задух, Парене зад гръдната кост, Повръщане, Сърцебиене,
Групи лабораторни изследвания
Електролити и микроелементи, Пълна кръвна картина,
Лечение и процедури
Балонна ендоскопия, Горна ендоскопия. Езофагогастродуоденоскопия., Рентгено-котрастно изследване на горния храносмилателен тракт, Рентгеново изследване, Рентгеново изследване на горния отдел на стомашно-чревния тракт,
Видео
Апендицит, Ингвинална херния - ендоскопско лечение, Ингвинална херния - ендоскопско лечение 2,
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Виж още
Още от ДиетиСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter