ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Изкълчване на лакътя в детска възраст

Изкълчване на лакътя в детска възраст
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 15.10.2009 г.

Последна корекция: 15.10.2009 г.

Прочетен: 32708

Съдържание:
1. Какво представлява изкълчването на лакътя в детска възраст?

1. Какво представлява изкълчването на лакътя в детска възраст?

Нарича се още сублуксирана (полуизкълчена) главичка на лъчевата кост (радиус), лакът на прохождащото дете, лакът на детегледачката.

Полуизкълчването на главичката на лакътната кост се наблюдава най-често у деца на възраст от 1 до 4 години. Представлява изплъзване на главичката на лъчевата кост от ануларната връзка (връзка, която обхваща циркулярно от всички страни главичката на лъчевата кост и я прикрепя към лакътната кост, като едновременно с това позволява въртенето на лъчевата кост спрямо лакътната). Закрепването на тази връзка при децата е по-хлабаво и това прави разкъсването и по-лесно.

С порастването на детето тази връзка заздравява и честотата на това увреждане намалява. Кръгловатата форма на главичката на лъчевата кост и разположението и в ставата прави най-лесно "изплъзването" и от ануларната връзка при теглене по оста на крайника, когато това се случи при разгъната в лакътя ръка и длан, гледаща надолу.

Неправилно е да се мисли, че причина за това увреждане се дължи донякъде на по-малък размер на главичката на радиуса при някои деца.

Повече информация за анатомия на:

   
   
Снимки свързани с тази статия
Устройство на горен крайник Устройство на горен крайник
Кости на лакътната става Кости на лакътната става
Симптоми свързани с тази статия
Болка в лакътя, Болка в ръката, Лакът - болка, Лакът - ограничени движения, Обездвижване на ръката, Ограничена подвижност на ръката, Ограничени движения в лакътя, Ръка - ограничена подвижност,
Лечение и процедури
Рентгеново изследване,
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Виж още



Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter