ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Счупвания на долния крайник

Счупвания на долния крайник
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 11.10.2009 г.

Последна корекция: 11.10.2009 г.

Прочетен: 75681

Съдържание:

1. Кои кости влизат в състава на долния крайник и как са свързани те помежду си?

Човешкият крак се състои от 4 кости (тук за улеснение не включваме костите на ходилото за тях виж "Счупвания на ходилото") - бедрена кост (фемур), капаче (патела), голям пищял (тибия) и малък пищял (фибула). При травма всяка една от тези кости може да се счупи на две или повече части.

Бедрената кост е най-дългата и здрава кост в човешкото тяло. В горния си край завършва с кълбовидна структура, наречена бедрена глава. Бедрената глава "влиза" в ставна ямка, разположена по страничната повърхност на костния таз и заедно формират тазобедрената става. В тази става кракът се сгъва и разгъва (движи се напред и назад), придвижва се встрани от тялото и към другия крак и се ротира (върти) навътре и навън. Между бедрената глава и тялото (тръбовидната част) на бедрената кост се намира бедрената шийка. Тя има по-хоризонтален ход и има формата на обърната латинска буква "L".

На границата между бедрената шийка и тялото на бедрената кост (тези две части са разположени една спрямо друга под ъгъл от около 135 градуса при възрастни хора) се намират две костни грапави издатини: голям трохантер (или въртел), разположен от външната част на костта и малък трохантер (или въртел), разположен от вътрешната част на костта.

Когато се говори за счупване на хълбока или "ябълката", или тазобедрената обикновено става въпрос за счупване в тази най-горна част на бедрената кост (над тръбовидната част, счупвания на бедрената глава и шийка, счупвания на трохантерния масив). В долната си част бедрената кост завършва с разширение, съставено от вътрешния и външния кондил.

Тези кондили се свързват с горната част на големия пищял (разширена част, която се нарича тибиално плато) и образуват колянната става.

Капачето е малка кост, която също взема участие в образуването на коляното, като заляга отпред върху бедрената кост и големия пищял. То служи за създаване на лостов механизъм за захващане на бедрените мускули и стабилизира коляното. В коляното подбедрицата се сгъва и разгъва спрямо бедрото.

Малкият пищял заляга към големия от външната му страна. Той не участва в изграждането на коляното и е доста по-тънък от големия пищял. В долния си край големия и малкия пищял завършват с две разширения (съответно вътрешен и външен малеол), които заедно с една от костите на ходилото образуват глезенната става. В глезена ходилото се сгъва и разгъва спрямо подбедрицата и леко се извива навън и навътре.

Повече информация за анатомия на:

   
   
Снимки свързани с тази статия
Устройство на долен крайник Устройство на долен крайник
Устройство на колянната става Устройство на колянната става
Кости на стъпалото Кости на стъпалото
Симптоми свързани с тази статия
Блокиране на коляното, Болка в глезена, Болка в коляното, Болка в ходилото, Глезен - болка, Глезен - деформация, Глезен - обездвижване, Глезен - подуване, Деформация на глезена, Коляно - блокиране, Коляно - болка, Коляно - невъзможност за разгъване, Коляно - подуване, Кости - счупване, Крак - принудително положение, Крак - скъсяване, Обездвижване на глезена, Подуване в областта на тазобедрената става, Подуване на глезена, Подуване на коляното, Подуване на ходилото, Прасец - болка, Прасец - скованост, Принудително положение на крака, Промяна в цвета на ходилото, Скъсяване на крака, Тазобедрена става - болка, Тазобедрена става - подуване, Ходило - болка, Ходило - открита рана, Ходило - подуване, Ходило - промяна на цвета,
Лекарства
Бутилпиразолидиндиони, Оксиками, Пиразолони, Производни на индолоцетна киселина, Салицилати,
Лечение и процедури
Артропластика, Артроскопия, Артроцентеза, Рентгеново изследване,
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Виж още
Още от Бременност и ражданеСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter