ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Травматично изкълчване на тазобедрената става

Травматично изкълчване на тазобедрената става
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 19.09.2009 г.

Последна корекция: 19.09.2009 г.

Прочетен: 82911

Съдържание:

8. Как се лекува травматичното изкълчване на тазобедрената става?

Травматичното изкълчване на тазобедрената става изисква спешно лечение, в идеалния случай до 6 часа от настъпването му. Това се налага, защото изкълчването нарушава или прекъсва нормалното кръвоснабдяване към горната част на бедрената кост и по-специално главата. Също както всички други тъкани в човешкото тяло, костите имат нужда от кислород и хранителни вещества, които се доставят от артериалната кръв. Прекъсването на кръвоснабдяването лишава бедрената глава от тези жизненоважни субстанции и може да доведе до "умиране" на костната тъкан.

Принципът на лечение на всяко изкълчване е след прецизното поставяне на диагнозата да се възстанови нормалния контакт между ставните повърхности на костите, участващи в ставата. В случая бедрената глава трябва да "влезе" в ставната ямка на таза (ацетабулума), където е нормалното и място. Това се нарича наместване.

Ако сте претърпели травматично изкълчване на тазобедрената става и рентгеновото изследване не показва счупване на таза или бедрената кост, лекарят ще опита да намести ставата без операция (този метод се нарича закрито или безкръвно наместване). За да се постигне това пострадалия трябва добре да се обезболи и да се отпусне мощната мускулатура, която се захваща за горната част на бедрената кост. Често за това се налага даването на пълна упойка.

Без добро обезболяване и отпускане на мускулатурата наместването е почти невъзможно. Когато това е постигнато, лекарят прилага специални движения за наместване на бедрената глава обратно в нормалното и място - ацетабулума (ставната ямка по страничната повърхност на таза). Движенията, които извършва лекаря, представляват същите, довели до "изскачане" на главата от ямката, но в точно обратен ред.

Влизането на главата на нормалното и място обикновено се маркира от осезаемо "щракване", след което се възстановява нормалното положение и движения на крака.

След наместването се прави повторна рентгенова снимка, за да се докаже успешността му. Бедрената глава трябва да се изобрази на нормалното си място в ацетабуларната ставна ямка.

Ако освен изкълчването е налице и счупване на бедрената кост или на таза в областта на ставната якма, се налага провеждането на операция. Този метод се нарича кръвно или открито наместване. По време на същата операция се лекуват и счупванията.

Ако тазобедрената става се намести добре и не се възстанови нормалното кръвоснабдяване на горната част на бедрената кост, може да се получи трайно увреждане на бедрената глава, наречено "аваскуларна некроза" (т. е. умиране на костната тъкан, поради липса на кръвоснабдяване).

Тазобедрената става възстановява до известна степен нормалното си функциониране веднага след първоначалното лечение. Болката също силно намалява, но не изчезва веднага. Често след наместването пострадалият куца със седмици и се налага да ходи с патерици. Пълното зарастване на тазобедрената става и околните тъкани (структурите, които се разкъсват при изместването на бедрената глава извън ставната ямка) може да отнеме 2 до 3 месеца.

За да се предотврати последващо изкълчване, лекарят ще състави програма от упражнения, които имат за цел да заздравят мускулите и връзките около ставата.

Ако пострадалият изпитва болка дълго след наместването на изкълчването, то може да се е получило споменатото по-горе усложнение - аваскуларната некроза на бедрената глава, поради увреждане на кръвоснабдяването на костта. Лечението на това усложнение може да наложи извършването на операция (в някои случаи и протезиране на ставата, т. е. подмяната и с изкуствена такава) и значително да удължи периода на възстановяване.

   
   
Снимки свързани с тази статия
Ендопротеза Ендопротеза
Устройство на таз Устройство на таз
Симптоми свързани с тази статия
Болка в областта на тазобедрената става, Крак - принудително положение, Крак - скъсяване, Подуване в областта на тазобедрената става, Принудително положение на крака, Скъсяване на крака, Тазобедрена става - болка, Тазобедрена става - подуване,
Групи лабораторни изследвания
Пълна кръвна картина,
Лекарства
Бутилпиразолидиндиони, Оксиками, Пиразолони, Производни на индолоцетна киселина, Салицилати,
Лечение и процедури
Артропластика, Артроскопия, Артроцентеза, Компютърна томография (скенер), Магнитно-резонансна томография, Рентгеново изследване, Физикална и професионална терапия при артрит,
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Виж още
Още от Фитнес и рехабилитацияСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter