ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Счупвания на костите на дланта и пръстите на ръката

Счупвания на костите на дланта и пръстите на ръката
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 14.09.2009 г.

Последна корекция: 14.09.2009 г.

Прочетен: 94589

Съдържание:

1. Какви кости изграждат дланта и китката?

В състава на ръката влизат 27 кости, включително и тези на китката. Според разбиранията в медицината под "ръка" се разбира частта от горния крайник между китката и върха на пръстите. В този смисъл костите на китката не влизат в състава на ръката, но за да се обясни по-добре структурата на ръката тук са изброени и те. Костите на ръката образуват трите и части - китка, длан и пръсти.

Костите на китката са малки, с разнообразна форма, 8 на брой, разположени в две редици по 4. Чрез лъчево-китковата става първат редица от тях се свързва с костите на предмишницата (виж "Изкълчване и счупване на китката"). Втората, по отдалечена от тялото редица кости на китката, се свързва чрез няколко отделни стави с костите на дланта. Чрез няколко стави костите на китката се свързват помежду си и осигуряват големия и разнообразен обем на движения, които могат да се извършват в китката.

Костите на дланта са 5 на брой и се наричат метакарпални (или среднокиткови) кости. Те свързват костите на китката с костите на всеки един от 5-те пръста на ръката. Всяка една от метакарпалните кости има следната структура: на нея се различава база, ствол, шийка и главичка. Базата е разширена част, чрез която среднокитковата кост се свързва с костите на китката. Стволът е издължената, тръбеста част на костта. Шийката представлява тази част, която свързва ствола с главичката. Главичката е окръгленият край на метакарпалната кост, която служи за свързване с костите на съответния пръст на ръката.

Повече информация за анатомия на:

   
   
Снимки свързани с тази статия
Кости на дланта и китката Кости на дланта и китката
Симптоми свързани с тази статия
Деформация на ръката, Обездвижване на ръката, Ограничена подвижност на ръката, Открита рана на ръката, Подуване на ръката, Ръка - болка, Ръка - деформация, Ръка - обездвижване, Ръка - ограничена подвижност, Ръка - открита рана, Ръка - подуване,
Групи лабораторни изследвания
Пълна кръвна картина,
Лекарства
Бутилпиразолидиндиони, Оксиками, Пиразолони, Производни на индолоцетна киселина, Салицилати,
Лечение и процедури
Артропластика, Рентгеново изследване,
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Виж още
Още от По-красиви днесСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter