ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Счупвания на ходилото и пръстите на краката

Счупвания на ходилото и пръстите на краката
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 12.09.2009 г.

Последна корекция: 12.09.2009 г.

Прочетен: 219352

Съдържание:

1. Как е устроена задната част на ходилото?

Ходилото е тази част от долния крайник, която се намира между глезена и върха на пръстите. Човешкото ходило условно може да се раздели на три части: задна, средна и предна част.

Задната част се състои от две кости - скочната кост (талус) и петната кост (калканеус). В горната си част скочната кост завършва със ставна повърхност (повърхност, покрита с хрущял), подобно на макара, върху която заляга "вилката", образувана от долните части на големия и малкия пищял.

В тази става между скочната кост и костите на подбедрицата се осъществява сгъване и разгъване на ходилото (сгъването е движението, което ходилото осъществява при заставане на пръсти, а разгъването е приближаването му към предната повърхност на подбедрицата). Петната кост (калланеус) е тази, която формира подутината отзад на петата. Тя се свързва със скочната кост чрез три малки ставички, които функционират като едно цяло и дават възможност ходилото да се извърта навън и навътре (движенията, които извършвате, ако опитате да стъпите на вътрешното, съответно на външното "кокалче" на глезена).

Средната част се състои от 5 по-малки кости: ладиевидната кост (навикуларе), три клиновидни кости (кунеиформе - вътрешна, средна и външна) и кубовидната кост (кубоидеум). От една страна, тези кости се свързват в стави с двете кости на задната част на ходилото и от друга, с костите на предната част на ходилото.

Повече информация за анатомия на:

   
   
Снимки свързани с тази статия
Устройство на долен крайник Устройство на долен крайник
Кости на стъпалото Кости на стъпалото
Симптоми свързани с тази статия
Болка в ходилото, Открита рана на ходилото, Подуване на ходилото, Промяна в цвета на ходилото, Ходило - болка, Ходило - открита рана, Ходило - подуване, Ходило - промяна на цвета,
Групи лабораторни изследвания
Пълна кръвна картина,
Лекарства
Бутилпиразолидиндиони, Оксиками, Пиразолони, Салицилати,
Лечение и процедури
Артропластика, Рентгеново изследване,
Тема на седмицата:
Възпаление на ухото след плуване или отит на плувеца

реклама
Виж ощеСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter