Рак на кожата

Рак на кожата

Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 29.08.2009 г.

Последна корекция: 29.08.2009 г.

Прочетен: 807792


Каква е структурата на човешката кожа?

Човешката кожа се състои от епидермис, дерма и подкожна мастна тъкан. Епидермисът има най-общо два слоя - външен, изграден от плоски клетки и вътрешен, съдържащ базални клетки, примесени с клетки наречени меланоцити. Последните, произвеждат меланин - пигмента, който определя цвета на кожата.

Когато кожата е изложена на слънце се образува повече меланин и тя потъмнява или "хваща" тен. На определени места, меланоцитите се "скупчват" и така се образуват бенките.

В рамките на епидермиса клетките се развиват и растат в определен порядък. Образуваните в базалния слой нови клетки "избутват" старите към външния слой. По своя път, те постепенно вроговяват и губят жизнените си функции, а когато достигнат повърхността, умират и се излющват.

Повече за анатомия на кожа може да намерите ТУК.


Какво представлява ракът на кожата?

ДНК (дезокси-рибонуклеинова киселина) е молекулата, в която е кодирана цялата генетична информация за развитието на клетките в човешкото тяло. Тази молекула може да бъде увредена от различни агенти (канцерогени - причинители на рак). Когато организма не е в състояние да "поправи" тази увреда и се развива рак.

Клетките съдържащи "променената" ДНК започват да растат и да се делят неконтролируемо, образувайки тумор. Ако такъв процес се случи в кожата, се развива рак на кожата.

Тъй като по принцип този вид рак започва в най-външния слой - епидермиса, промените обикновено се забелязват рано. Ето защо повечето видове рак на кожата се установяват в начален стадий.

Повече информация за рака като заболяване можете да получите тук.


Кои са основните видове рак на кожата?

Има три основни типа рак на кожата, които представляват приблизително 100% от всички случаи. Всеки се именува в зависимост от вида клетки, в които започва.

Подредени от най-малко опасния към най-агресивния тип те са:

Първите два са най-чести и по-малко опасни. Те се отнасят към така наречения "немеланомен рак".

Меланомът е най-агресивния и опасен тип рак на кожата. Той се характеризира с бърз растеж и ранно разпространение (метастазиране) в други части на организма.


Колко чест е ракът на кожата?

Ракът на кожата е най-честия рак. Според някои проучвания, 40 - 50% от американците, на възраст 65г. , са развили рак на кожата поне веднъж.

Въпреки че никой не е застрахован от това заболяване, тези данни се отнасят предимно за хората с по-висок риск - с по-светла кожа, с червена или руса коса и със светли/сини очи.


Кое причинява рак на кожата?

Продължителното и без предпазни мерки излагане на слънце е главната причина за рака на кожата. Слънчевата светлина съдържа ултравиолетови лъчи (UV), които могат да увредят генетичния материал (ДНК) на кожните клетки и да предизвикат мутации.

УВ - лампите, солариумите и рентгеновите апарати също образуват такива лъчи и могат да доведат до злокачествена трансформация на кожни клетки.

Базалноклетъчният и плоскоклетъчният карцином се свързват с продължителното и постоянно излагане на слънчева светлина, предимно при по-светли хора, работещи на открито.

Меланомът се асоциира с по-рядкото, но продължително "печене" на слънце, при което се получава обикновено и силно слънчево изгаряне. Някои проучвания показват, че едно такова изгаряне през детството удвоява риска от развитие на рак на кожата по-късно.


Кои са рисковите фактори?

Най-общо казано, рискът за развитие на рак на кожата се увеличава с възрастта. По-младите (20-30 годишните) също развиват рак на кожата. Белезите на трансформация обикновено се явяват след 50г. възраст, но раковите изменения започват много по-рано.


Какви са симптомите?

Меланомът, най-опасния от видовете кожен рак, може да се изяви с:

Ето лесното за запомняне правило "АБЦД" за откриване на меланом:

Базалноклетъчния карцином и плоскоклетъчния рак обикновено се появяват по изложените на слънце части от тялото като:


Как се открива ракът на кожата?

Когато определена област от кожата не изглежда нормално, обикновено се взема малко парченце или цялото образувание за изследване. Тази процедура се нарича биопсия. Пробата се гледа под микроскоп за белези на злокачественост. Биопсията е единствения сигурен начин да се установи или отхвърли рака на кожата.

В случаите когато лезията е голяма и се е развивала дълго време, лекарят внимателно оглежда и лимфните възли в дадената област. Може да се наложи и провеждането на допълнителни тестове като рентгенови снимки, КАТ скениране и т.н., за да се установи дали ракът се е разпространил и в други части на тялото.


Какво е лечението на рака на кожата?

Лечението зависи от размера, типа, дълбочината и местоположението на образуванието. Понякога, биопсията премахва цялата лезия и не е необходима по нататъшна терапия.

Ако лечението трябва да се продължи, различните възможности са:

Радиотерапия - в случай че хирургичнoто лечение не е показано, високоенергийно радиолъчение може да се използва за лечение на някои видове рак на кожата.

Химиотерапия - при този тип терапия се прилагат медикаменти, които убиват и намаляват броя на раковите клетки. При рака на кожата, тези субстанции могат да се прилагат директно върху лезията под формата на крем или лосион.

Фотодинамичната и имунотерапия са в процес на утвърждаване като рутинни методи при лечението на рака на кожата.


Как можем да се предпазим от рак на кожата?

Ранната диагноза на ракът на кожата е свързана с внимание по отношение на всяка една промяна възникнала в новопоявила се или съществуваща бенка, спазване на утвърдените препоръки за превенция и редовно самоизследване за наличие на променени кожни участъци.

Препоръки:

Снимки свързани с тази статия
Меланом на палеца на крака Меланом на палеца на крака
Меланом Меланом
Базоцелуларен карцином на носа Базоцелуларен карцином на носа
Базоцелуларен карцином в областта на врата Базоцелуларен карцином в областта на врата
Базоцелуларен карцином на лицето Базоцелуларен карцином на лицето
Меланом - схема Меланом - схема
Меланом на кожата Меланом на кожата
Меланом на ириса Меланом на ириса
Меланом - метастаза Меланом - метастаза
Кожа - срез Кожа - срез
Устройство на кожата Устройство на кожата


Copyright © www.puls.bg
All Rights Reserved.