Рак на белия дроб

Рак на белия дроб
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 27.08.2009 г.

Последна корекция: 27.08.2009 г.

Прочетен: 739730

Съдържание:

1. Какво представлява ракът?

Тялото е изградено от множество и различни видове клетки. Нормално, клетките растат, делят се и след известно време умират. Понякога, клетките мутират (променят се) и започват да нарастват и да се делят по-бързо от нормалните клетки. Вместо да умрат, тези абнормни клетки се "слепват" (скупчват) една с друга и оформят тумор.

Ако тези тумори са злокачествени т.е ракови, те могат да инвазират в здравите тъкани на тялото и да ги разрушат. От тези тумори, раковите клетки могат да метастазират (да се разпространят) и да образуват нови тумори в други части на тялото. Обратно на тях, доброкачествените (не ракови) тумори, не инвазират и не се разпространяват в останалите органи и части на тялото.


Съществуват много видове рак, но всички те започват с абнормен клетъчен растеж. Типа рак се определя от мястото където започва този процес. Най-често срещаните видове рак при възрастните са ракът на кожата, на белия дроб, на дебелото черво, на гърдата, на ендометриума, на яйчниците, както и ракът на простатата.

Снимки свързани с тази статия
Рак на белия дроб Рак на белия дроб
Рентгенография на гръден кош Рентгенография на гръден кош
Бели дробове и трахея Бели дробове и трахея
Симптоми свързани с тази статия
Безапетитие, Болка, Болка в гърба, Болка в гърдите, Болка в рамото, Болки в гърба, Главоболие, Гръб - болки, Загуба на апетит, Задух, Зачервено лице, Кости - счупване, Кръвохрачене, Намаляване на теглото, Неразположение - общо, Общо неразположение, Отпадналост, Отслабване, Суха кашлица, Счупване на кости, Тегло - намаляване, Уморяемост,
Групи лабораторни изследвания
Пълна кръвна картина, Туморни маркери,
Лабораторни изследвания
СYFRA 21-1,
Лечение и процедури
Биопсия, Бронхоскопия, Инцизионна биопсия, Компютърна томография (скенер), Магнитно-резонансна томография, Радикална лимфна дисекция, Радиотерапия (лъчева терапия), Рентгеново изследване, Томография,
Тема на седмицата
Зареди Коледата със свежа енергия!

реклама
Виж още
Още от Здравен дебат


НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising