ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Рак - обща информация

Рак - обща информация
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 27.08.2009 г.

Последна корекция: 27.08.2009 г.

Прочетен: 395781

Съдържание:
5. Кои са основните симптоми и признаци на раковото заболяване?

5. Кои са основните симптоми и признаци на раковото заболяване?

Важно е да се познават някои от общите и неспецифични симптоми, с които ракът може да се изяви. Разбира се, наличието им, не означава непременно рак. Има много други заболявания, които могат да дадат същите признаци, но имат благоприятно протичане и не представляват опасност.

Ето някои от неспецифичните белези на раковото заболяване:

 • Загуба на тегло – може да бъде един от първите белези на заболяването. Необяснимо отслабване с около 10 кг за период по-малък от 1-2 месеца е алармиращ признак.
 • Треска/необяснимо температурно състояние – често се среща, но обикновено в по-напредналите стадии на заболяването. Обикновено се дължи на намалените защитни сили на организма срещу инфекции. Рядко е ранен белег, обикновено при злокачествени заболявания на кръвотворните органи.
 • Отпадналост/изтощение – чест и обикновено ранно проявяващ се белег. Свързан е с хроничната загуба на кръв и анемията, която се развива при злокачествени състояния, особено на храносмилателната система.
 • Болка – рядко е един от първите белези. Обикновено се свързва с напреднало заболяване.
 • Промени в кожата – някои видове рак могат да се проявят с неспецифични кожни изменения, като сърбеж, пигментация, променено окосмяване и т.н
 • Кървене – неспецифичен белег дължащ се на промени в кръвта.

Тъй като ракът в началото е локализиран процес, наред с гореизброените общи признаци, заболяването може да даде и по-специфични симптоми. Обикновено те са свързани с мястото на възникване на злокачествения процес и увредата на конкретен орган или система.

Ето някои по-характерни признаци:

 • Лошо храносмилане, гадене и трудности при гълтане, непоносимост към определени храни и промяна във вкуса; хроничен запек, промяна в размера и консистенцията на изпражненията, наличие на патологични примеси като кръв или слуз, диария – белези от страна на храносмилателната система.
 • Промени в процеса на уриниране – честота, болка, наличие на кръв, чувство за недоизхождане признаци от пикочо – половата система.
 • Дразнеща кашлица, задух, кървави храчки като малиново желе – признаци за внимание по отношение на дихателната система.
 • Поява и растеж на "бучка" в дадена част на тялото – гърда, лимфен възел, тестис, кожа – много видове рак започват по този начин. Всеки такъв алармиращ белег непременно трябва да се обсъди с лекар.
 • Промяна в цвета, размера, ръбовете на бенка. Раничка на кожата или лигавиците (включително в устата или половите органи), която не заздравява, кърви продължително време и се възпалява – може да бъде начален симптом на кожен процес.
 • Необичайно кървене или секрет – когато са безпричинни, продължителни и без връзка с определена нормална функция.

Важно е да се помни, че наличието на който и да е от гореизброените симптоми, дори на повече от един, не означава непременно рак. Има множество заболявания, които могат да имат същите белези и които не представляват опасност за живота. Ето защо, при наличие на тревожещ Ви симптом, винаги търсете навременна лекарска помощ, за да избегнете евентуални усложнения и нежелани последствия.

   
   
Симптоми свързани с тази статия
Болка, Висока температура, Кървене - необичайно, Лошо храносмилане, Намаляване на теглото, Необичайно кървене, Отпадналост, Отслабване, Подуване на лимфните възли, Поява на бучка, Тегло - намаляване, Фебрилитет, Храносмилане - лошо,
Групи лабораторни изследвания
Пълна кръвна картина, Туморни маркери,
Лечение и процедури
Биопсия, Биопсия на сентинелни лимфни възли, Дебелоиглена биопсия (true cut), Ексцизионна биопсия, Инцизионна биопсия, Радикална лимфна дисекция, Радиотерапия (лъчева терапия), Тънкоиглена аспирационна биопсия (ТАБ),
Тема на седмицата:
Хипертоничните кризи се наблюдават и през лятото

реклама
Виж още
Още от По-красиви днесСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter