ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Йога за деца – баланс в детството

Puls.bg   |   04 август 2011   |   Коментари 2
   
   
Йога за деца – баланс в детството

Източник: Dreamstime

Детството е периодът на безгрижие, игри и опознаване на света. За добро или лошо обаче дори и тогава децата са подложени на стрес, заради ежедневните дейности и отговорности  като училище, подготовка на домашни работи и извънкласни занимания.


Също както възрастните, те имат нужда да се освободят от натрупаното напрежение през деня и да релаксират, а един от най-подходящите начини за това е йогата, която предлага и занимания, предназначени специално за деца.


Йогата за деца помага на малчуганите да развият чувство си за самоконтрол, гъвкавост и координация. Освен това, придобитите умения им помагат при извършването на ежедневните дейности.


Йогата оказва помощ и на децата, които страдат от Синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието, според Лиза Оркин – йога учител и терапевт. Позите, които се изпълняват, помагат да се постигне спокойствие, увереност и баланс.


Обикновено заниманията се организират под формата на игра, а асаните носят имена на животни и растения. Така, забавлявайки се, децата развиват и оформят мускулатурата на цялото тяло.

 Благодарение на изпълнението на пози, заедно с другарче пък, децата придобиват умения за работа в екип.


Заниманията с йога също така развиват мускулите, които поддържат гръбначния стълб изправен, като по този начин се придобива изправена стойка. Упражненията за дишане пък оформят белите дробове и увеличават притока на жизнена енергия в организма.


По време на заниманията повечето йога инструктори  държат на изучаването на практики за усъвършенстване на духа и тялото. Йога упражненията засилват имунната система и защитните сили на организма.


Времето, отделено за медитиране, е сред любимите занимания на малчуганите, споделя още Лиза Оркин.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

marinela     2012-03-18 13:25:42
obi4am iogata..
mmmda     2011-08-04 23:59:57
obicham yogaaaaa
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Йога и медитация
реклама
Галерия
Какви са ползите от йога?
Какви са ползите от йога?
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter