ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Медитацията - ефикасна при облекчаване на болка

Puls.bg   |   06 април 2011   |   Коментари 0
   
   
Медитацията - ефикасна при облекчаване на болка

Медитацията може да има по-силно болкоуспокояващо въздействие от морфина, твърди ново изследване.


Учените установяват, че само един час тренировка по медитация намалява физическата болка почти наполовина и има дълготраен ефект.


„Това е първото изследване, което показва, че едночасовата медитация може драстично да намали както усещането за болка, така и свързаното с болката активиране на мозъка.“, казва д-р Фадел Зейдан от Медицински център в Северна Каролина.


За целите на проучването, 15 здрави доброволци, които досега не са практикували медитация, посещават четири 20-минутни сеанса, насочени към изучаване на техниката за фокусиране на вниманието.


Мозъчната активност на участниците е измервана както преди, така и след обучението по медитация. На доброволците е предизвикано усещането за лека болка за период от 5 минути.  


Резултатите от тестовете след тренировка по медитация показват с 11-93% понижаване нивата на усещаната болка при всеки участник.


В същото време, медитацията значително намалява мозъчната активност на първичната соматосензорна кора - районът, който е свързан със създаването на усещането къде и колко силна е болката.


Изследването показва и че медитацията увеличава мозъчната дейност в области като преден цингуларен кортекс, преден цингулум и орбито-фронталния кортекс.


„Открихме голям ефект от медитацията – интензитета на болката намалява средно с около 40%, а с 57% намалява неприятното усещане за болезненост.“, уточнява д-р Фадел Зейдан. 


Оказва се, че медитация е действително по-ефективна за редуцирането на чувството на болка, в сравнение дори с морфин и други обезболяващи лекарства, които обикновено я намаляват с около 25%.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Йога и медитация
реклама
Галерия
Какви са ползите от йога?
Какви са ползите от йога?
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter