ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Медитация – как правилно да освободим съзнанието си?

Puls.bg   |   19 март 2011   |   Коментари 1
   
   
Медитация – как правилно да освободим съзнанието си?

Медитацията е разпространен начин за релакс. Истинските цели и значение обаче могат да се изопачат. Има редица погрешни схващания във връзка с въпроса какво точно представлява медитацията и кой е правилният начин на нейното изпълнение.


Медитацията...
Странно е, че има толкова голямо объркване по отношение представите за медитация. Като цяло, идеята на медитацията е да се постигне превъзходство на ума, както и да се задоволи нуждата ни от себепознание. Медитацията е естествен процес на отпускане, който с малко практика, става лесен за изпълнение.


Медитацията е съществуване. Няма таен метод или пък нужда от напътствие, освен основните принципи, на които ще се спрем. Когато медитираме, ние забравяме за ежедневните си проблеми и се превръщаме в „празен съд“. Заниманието създава удоволствие. С течение на времето ставаме все по-добри в изпълнението му. Това дори би могло да промени и усещанията ни за реалността.


За да започнем да медитираме, първо трябва да намерим тихо място, на което да не бъдем обезпокоявани от близки, телефони, телевизия и други. След това просто трябва да седнем и да се отпуснем. Всяка поза, в която се чувстваме удобно, е подходяща. След като постигнем отпускане на мускулите и тялото си като цяло, трябва да успокоим ума си и се опитаме да „чуем“ мислите си.


Да се превърнем в наблюдатели
Необходимо е да не идентифицираме мислите си и да не им обръщаме внимание. Трябва да прочистим съзнанието си дотолкова, така че да видим как те „преминават покрай нас“.


Идеята е да се идентифицираме със съзнанието си – това, което ни позволява да осъзнаваме, че мислим. Щом започнем да наблюдаваме мислите си, разбираме, че те вече не ни влияят. Дребните раздразнения и големите проблеми губят значение.


Когато изпаднем в това състояние, забелязваме, че обичайните ни мисли започват да витаят. При продължителното наблюдаване те намаляват все повече. Забравяме тревогите и всичко, което ни разстройва. 


Отвъд медитацията
Състоянието „просто съществувам“ придобива интересни характеристики. След като отворим очи след сесия от медитации, всичко ще ни се струва различно. Ще забележим, че не ни връхлитат никакви мисли. Всичко около нас ще ни се струва по-пълно и завършено.


Сякаш наблюдаваме същността на всичко около нас, което не сме забелязвали преди. Медитацията ни поставя в определено състояние на ума. Гледайки един стол например, вместо самия предмет, ние ще забелязваме обект, пълен с необхватна дълбочина. Получава се така, защото процесът на медитиране ни „праща“ на по-високо ниво на осъзнаване.


Да освободим съзнанието си
Първия път, когато медитираме, целта ни е просто да изясним съзнанието си, докато седим. Тази задача обаче не е лека. При повечето от нас, умът е изпълен с всякакви мисли. Не бива да се разочароваме, ако не можем да постигнем желаното още от веднъж.


Ако пък се почувстваме нетърпеливи или раздразнени, трябва да се упражняваме за приемане на всички наши чувства и постепенно да се освободим от тях. Не трябва да се противопоставяме или пък да водим вътрешна борба – нека просто приемем настоящия момент.


Когато се усъвършенстваме, мислите ще стават все по-редки, докато не достигнем до състояние, в което сме освободили съзнанието си от тях. Ще забележим, че дори когато приключим с медитацията и отворим очи, мислите ни няма да нахлуят в съзнанието ни веднага. С всеки следващ път ние ще можем да задържим състоянието на освободен ум все по-дълго.


Медитацията може да донесе редица позитиви в живота ни. Ако не можем да успокоим ума си в момента, трябва да приемем този факт и да опитаме пак. С постоянство ще постигнем състояние, което ще се отрази положително на духа и здравето ни. Тогава усилията ни ще бъдат оправдани.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

doychinov biser     2012-01-09 20:03:52
mnogo dobre
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Йога и медитация
реклама
Галерия
Какви са ползите от йога?
Какви са ползите от йога?
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter