ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Йога за мъже - мода или необходимост? Йога със Стела Колева

Стела Колева, йога инструктор   |   18 април 2018   |   Коментари 2
   
   
Йога за мъже - мода или необходимост? Йога със Стела Колева

Източник: iStockphoto

Независимо от факта, че в йога липсва съревнование често от значение за мъжете, те започват все повече да се интересуват от индуистка философия поради нейните ползи в дълбоко енергиен аспект. Веднъж запленени от физическите и духовни практики в йога, те стават постоянни и отделят време за своята практика. Това е напълно логично, тъй като за много мъже концентрацията е основна част от тяхната работа, а равновесните асани работят за остър и бистър ум.

 

Ето някои йога упражнения, които определено биха тонизирали цялостно тялото на мъжа, както и биха успокоили понякога хаотичното му ежедневие.

Поза воин 2 - Вирабадрасана е лесна за мъжете, тъй като тя е част от асаните за трета чакра, която е и мъжка чакра. Асаната дава увереност и мъжете се чувстват комфортно в нея. Позата засилва мускулатурата на краката и укрепва торса. С редовна практика, човек увеличава енергията си и се чувства тонизиран и здрав.

 

Поза Воин 2 се изпълнява в права позиция и не е необходима постелка. Разтворете краката около метър. Обърнете дясното стъпало на дясно и обърнете внимание на петите да останат в една линия. Сгънете десният крак в коляното, така че коляното и глезенът да бъдат на една височина точно над стъпалото и изпънете левия крак като натискате земята с вътрешната част на стъпалото. Разтворете ръцете и насочете погледа в пръстите на дясната ръка. Стегнете седалището и приберете таза навътре. Задръжте в позата и повторете с левия крак.

 

Натрупването на мускулна маса води до липса на гъвкавост, особено в бедрата, затова е нужно в редовните спортни занимания мъжете да правят стречинг за бедренните мускули.

 

Суптавирасана - поза „легнал герой“ е йогийска позиция трудна за всички, дори за децата, но може да бъде изпълнена с помощта на блокчета под гърба и седалището. Тази предизвикателна асана работи в дълбочина за отпускането на бедрата и кръста.

 

 

 

Застанете на колянна опора на постелката. Коленете са разтворени на нивото на хълбоците. Опитайте се да седнете между краката. Ако това е невъзможно или твърде болезнено, поставете опора под седалището - блокчета или одеяло. Поставете дланите зад гърба и се опитайте да свалите лактите на земята. Пълното изпълнение на асаната е да свалите гърба на земята, но при мъжете, бедрата са силно развити и това разтягане може да се получи много трудно и с много практика.

 

Упражнения за разтягане на слабините и вътрешната част на бедрата са необходими за всички активни спортисти, особено феновете на футбола. Футболистите са предразположени към пубоаддукторен синдром или увреждане на сухожилията на вътрешните бедрени мускули. Поза конник - Ашва Санчаласана е асана, която разстяга аддукторните мускули и предпазва от подобни травми. Не случайно футболни звезди като Бербатов и Бекъм започват деня си с йога. Ето и изпълнението на позата:

 

Застанете на колене и длани. Изнесете дясното стъпало максимално напред и отпуснете тежестта върху десния крак. Останете така за няколко вдишвания и издишвания и направете същото с левия крак. Ако сте по-напреднали, вдигнете ръцете над главата, но не повдигайте тялото нагоре, то трябва да тежи надолу, за да се отпуснат бедрата.

 

С редовни занимания по йога, няма вероятност от преразтежение на аддукторите и на сухожилията. Намалява се вероятността и от възпаления на коленете, които често се случват и при най-добрите тенисисти и скиори. Беспорен факт е положителният ефект на йога срещу болки в кръста.

 

Посещавайки йога клас, мъжете действително показват нов модерен облик с готовност и желание да работят над егото си. Какво по-хубаво от това за мъжкото съсловие да излъчват сила и здраве?
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Стоян     2018-04-18 16:52:37
Сега видях, че имате страшно много статии тук, така че ще ги прочета всичките. За кратко си приппомних имената на позите :)
Браво, г-жо Колева, за добре описаните упражнения!
Стоян Янков Досевски     2018-04-18 16:47:12
Преди години практикувах Йога. Невероятно действие върху тялото ми. Тези пози сме ги правили, но ги бях забравил.....Още утре сутринта ще започна йога. Бихте ли дали още малко предложения за сутрешна йога за мъже?
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Йога и медитация
реклама
Галерия
Какви са ползите от йога?
Какви са ползите от йога?
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter