ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Чудите се как да заспите? Йога със Стела Колева

Стела Колева, йога инструктор   |   26 юли 2017   |   Коментари 0
   
   
Чудите се как да заспите? Йога със Стела Колева

Източник: Dreamstime

Минава един през нощта, а очите ви са още широко отворени. Мозъкът не се отпуска и мислите върлуват непрестанно. Опитали сте да заспите с чаша топло мляко или чай от маточина или да прочетете няколко страници от някоя не толкова интригуваща книга, но въпреки това, сънят не идва.
 
Малко йога ще ви помогне да се отпуснете дори никога да не сте се занимавали с подобни практики.
 
Йога помага да се отпусне съзнанието и нервната система от прекалено динамичното ежедневие. Също така изследвания доказват, че йога помага за по-спокоен сън при жени в менопауза, онкоболни хора или пациенти с диагностицирана остеопороза.
 
Конкретни пози помагат допълнително за освобождаване на натрупания стрес през деня, както и дихателни техники предвидени за намаляване на напрежението.
 
Ето някои йога упражнения, които могат да ви помогнат да заспите по-лесно:
 
1. Поза с вдигнати крака върху стената
 
Тази поза облекчава умората и тежестта в краката, успокоява ума и подготвя тялото за релаксация.
 
 
Легнете по гръб и вдигнете крака към стената. Краката трябва да бъдат възможно най-близко до стената и изпънати. Има вариант да се използва и възглавница, която да се постави на един юмрук разстояние от стената и да легнете върху нея като приближите максимално седалището до стената. Ръцете се отпускат отстрани на тялото с длани сочещи нагоре. Затворете очи и вдишвайте и издишвайте коремно през ноздрите няколко пъти. Фокусирайте се върху дъхът и се опитайте да отпуснете лицевите мускули и корема. Останете в позата толкова дълго колкото имате нужда.
 

2. Поза “Пеперуда” в легнало положение

Поза пеперуда е идеална поза за уморени крака и отпускане от стрес и напрежение.
Легнете на пода по гръб като можете да поставите възглавница под него и по този начин гръбначния стълб да заеме естествената си позиция. Сгънете краката в коленете и доближете стъпалата едно до друго. Отворете коленете настрани и ги оставете да се отпуснат. Стъпалата са обърнати едно към друго. Ръцете са отпуснати настрани и дланите сочат нагоре. Затворете очи и оставете краката да се отпускат плавно надолу към земята без да ги стягате. Ако усещате неприятна болка от разтягането, можете да поставите по две възглавнички или книги под коленете за опора.

3. Поза в седнало положение с разтворени крака

Тази поза отпуска нервите, мускулите и премахва главоболието.
Седнете на пода върху седалищната кост и с прав гръб. Разтворете краката максимално настрани. Дръжте гърба в изправено положение и се опитайте да наклоните корема и гърдите надолу към земята. Погрешно е да се накланя главата надолу, тъй като по този начин гръбначният стълб се изкривява и се губи ефекта от позата. Правете разтяганията по време на издишването.
 
4. Коремно дишане
Дишането успокоява нервната система и избавя човек от негативните мисли. Ако не сте сигурни, че дишате през корема, легнете по гръб и сложете ръка на корема. С всяко поемане на въздух издувайте корема, така че ръката върху него да се повдига и го прибирайте плавно навътре при издишване, но без да го стягате. Опитайте се да не мислите за друго освен за вдишванията и издишванията и се фокусирайте върху движението на корема.
 
Ако все пак безсънието продължава да ви тормози се опитайте сутрин да се будите по-рано и да не спите през деня. Вечер избягвайте стимуланти като алкохол , кафе и шоколад. Не гледайте филми които да ви превъзбудят и избягвайте шумни вечери с приятели. Опитайте да се настроите за спокоен сън като останете в тишина или на фон от тиха и спокойна музика и приглушена светлина. Не забравяйте, че тялото се чисти от токсини по време на сън.

Още по темата:

   
   

реклама  

Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Йога и медитация
реклама
Галерия
Какви са ползите от йога?
Какви са ползите от йога?
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter