ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Силата на медитацията променя мозъка

Puls.bg   |   12 май 2017   |   Коментари 0
   
   
Силата на медитацията променя мозъка

Източник: iStockphoto

От хилядолетия хората практикуват различни форми на медитация за духовно, емоционално и физично здраве. Как работят те от научна гледна точка?
 
Всичко започва в мозъка. По време на медитация чрез сканиращи техники се наблюдава повишена активност в мозъчни райони, които са директно свързани с понижаване в нивата на тревожност и депресия и повишаване на толеранса към болкови усещания. Повишава се и активността на стандартната мозъчна мрежа (default mode network) – мрежа от взаимносвързани мозъчни области, активираща се по време на почивка, липса на физическа активност, замечтаване, размисъл над себе си или други хора, отдаване на спомени или планиране на бъдещи събития.
 
Тази мрежа се активизира само когато тялото и ума са в покой и науката е разкрила, че всяко повишение в активността ѝ е пряко обвързана с подобрение на паметта, самоосъзнаването и планирането на бъдещи цели.
 
При сравнение на мозъчната активност на будистки монаси с тази на по-неопитни и нови в медитацията хора било установено, че мозъчен район свързан с чувството емпатия (съчувствие – способността на човек да съпреживява емоциите, чувствата и мислите на другите, противоположно явление на егоизма) бил много по-ясно изразен и активен при монасите. Дългите години медитация довели до видима промяна дори в мозъчните вълни на монасите – те имали осезаемо по-висока активност на алфа мозъчните вълни. Невробиологията свързва тези вълни с понижена сила на негативни настроения, напрежение, тъга и гняв. 
 
 
Медитацията променя мозъка и чисто физически. Изследвания демонстрират че само след 8 седмици активно участие в медитационни практики, се увеличава количеството сиво мозъчно вещество както и неговата плътност в райони на мозъка, които обуславят човешките възможности за научаване, обработката на спомени и емоционален контрол.
 
Извън мозъка се наблюдава спад на кръвното налягане и проявата на вариабилност в сърдечния ритъм. Макар това да звучи опасно, всъщност е особено полезно за организма и позволява по-добър транспорт на кислород и въглероден диоксид в тялото.
 
Медитацията повишава и устойчивостта на тялото към заболявания. В научно изследване над медитацията, доброволци били инжектирани с грипен вирус. При тези от тях, които не се занимавали никога с медитация били наблюдавани напълно очаквани имунологични резултати и развитие на инфекцията, но при медитиращите били отбелязани значително по-големи количества синтезирани антитела след контакт с вируса. Това автоматично повишава силата на имунната им защита и понижава вероятността от развитие на инфекция след контакт с патоген.
 
За допълнителна информация прилагаме следното видео: 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Хипертоничните кризи се наблюдават и през лятото

реклама
Още от Йога и медитация
реклама
Галерия
Какви са ползите от йога?
Какви са ползите от йога?
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter