ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Йога зарежда с енергия и жизненост

Puls.bg   |   27 февруари 2017   |   Коментари 0
   
   
Йога зарежда с енергия и жизненост

Източник: iStockphoto

Повечето серии от асани (позиции) включват разтягащи движения, които отпускат ставните връзки на раменете и гърба, и влияят благоприятно на прешлените в гръбначния стълб. Това подобрява мускулната сила и тонус и промотира детоксификацията на тъканите, което подобрява жизнеността на тялото и му придава енергия. 
 
Успешното реализиране на някои от сложните асани допринася с чувство за емоционална сила и самоувереност. Упражнявани редовно обаче асаните правят много повече от това, могат да помогнат в развитието на мускулатурата и натрупването на мускулна маса. Това става чрез увеличаване в гъвкавостта на крайниците – с това идва и увеличен достъп до нови мускулни фибри, които позволяват по-значима хипертрофия на всяка мускулна група, което им придава повече видим обем.
 
Някои пози на йога зареждат с енергия, особено рано сутрин. Една от най-популярните пози за тази цел е поза „Котка“. За изпълнението на позата се застава „на четири крака“ - раменете са поставени точно над китките, коленете са на земята, поставени под ханша. Издиша се, гръбнака се върти леко на двете страни, но без да се променя позицията на раменете и коленете. Следват свиване на пръстите на краката и плавно дълбоко вдишване докато гръбнака се удължава напред.
 
 
При последващото издишване, пръстите на краката сочат нагоре. Асаната е от три повторения. Тази асана разтяга гърба и врата, масажира гръбначния стълб и коремните органи.
 
Подходяща асана след „Котка“ е формата „Гледащо надолу куче“. Докато се лежи по корем на пода, дланите на ръцете се поставят отстрани до ушите. Издишва се и ръцете се повдигат така, че седалището да бъде насочено към тавана. Стъпва се на целите ходила.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Йога и медитация
реклама
Галерия
Какви са ползите от йога?
Какви са ползите от йога?
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter