ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Медитацията помага при уринарна инконтиненция

Puls.bg   |   01 август 2013   |   Коментари 0
   
   
Медитацията помага при уринарна инконтиненция

Източник: Dreamstime

Освен за отпускане, намаляване на стреса и душевен мир, медитацията подобрява концентрацията и повишава интелекта. Освен това се използва и като алтернативен начин за подобряване на състоянието при различни заболявания. 
 
Според ново проучван, проведено от екип изследователи на Loyola University Health System, медитацията може да има положителни резултати при уринарна инконтиненция.
 
Уринарната инконтиненция представлява неволното изпускане на урина. Въпреки че и двата пола могат да страдат от този проблем, по-често той засяга жените. Инконтиненцията не е нормална за остаряването, нито е неизбежна след раждане или като част от промените в организма през менопаузата. Тя е симптом, зад който се крие патологично състояние или сериозно в една или друга степен заболяване. 
 
В проучването специалисти по йога и медитация помагат на доброволки, страдащи от уринарна инконтиненция, да се отпуснат и да успеят да контролират сигналите, предавани от мозъка и респективно да контролират пикочния мехур.
 
Специалисти са на мнение, че медитацията е подходяща при това състояние поради силната мотивация да се възвърне контрола над пикочния мехур.
 
Особено добри резултати медитацията постига при т.нар. стрес инконтиненция. Тя представлява изпускане на малки количества урина при кихане, кашляне, смях или вдигане на тежести. Наблюдава се при състояния, които водят до отслабване на мускулатурата и фасциите на тазовото дъно – най-често при бременност, раждане, менопауза, хистеректомия. В тези случаи е нарушено поддържането на уретрата, а повишеното абдоминално налягане, действащо само върху пикочния мехур, не може да бъде компенсирано от сфинктера на пикочния канал. У мъжете стрес инконтиненцията възниква често след отстраняване на простатата.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Йога и медитация
реклама
Галерия
Какви са ползите от йога?
Какви са ползите от йога?
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter