ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Йога срещу тревожност при тийнейджърите

Puls.bg   |   17 януари 2013   |   Коментари 0
   
   
Йога срещу тревожност при тийнейджърите

Източник: Istockphoto

Практикуването на йога и медитация може да е изключително полезно за тийнейджърите, тъй като намалява стреса, тревожността и напрежението, характерни за тази възраст.

В проучване взимат участие 51 тийнейджъри, обучаващи се в гимназия. Те са разделени в две групи. За период от 10 седмици на първата група е съставена програма, включваща редовни практики по йога и медитация. Втората група е контролна.

Преди началото на проучването, доброволците минават през поредица от психологически тестове за определяне на настроението, тревожността, черните мисли, приливите на гнява и раздразнение и др.

Същите тестове са направени и след изтичането на 10 седмичното практикуване на йога.

Резултатите показват, че тийнейджърите, от първата група, практикуващи йога са с намалена тревожност, депресия и раздразнителност в сравнение с контролната група.

75% от тийнейджъри се чувстват много по-щастливи и удовлетворени и желаят да продължат практикуването дори и след края на проучването.

Йогата може да се яви подходящо средство за предотвратяване на психични проблеми, често развиващи се в пубертета, смятат специалисти.

Резултатите от проучването са публикувани в сп. Developmental and Behavioral Pediatrics.

Йога е отлична техника за облекчаване на стреса. Включва поредица от движещи се и стационарни пози в комбинация с дълбоко дишане. На физическо и психическо ниво, йогата представлява природен противовес на стреса и засилва усещането за спокойствие в ежедневието.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Йога и медитация
реклама
Галерия
Какви са ползите от йога?
Какви са ползите от йога?
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter