ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Норми в храните давани на будистките монаси

Puls.bg   |   29 ноември 2012   |   Коментари 0
   
   
Норми в храните давани на будистките монаси

Източник: Istockphoto

Будистките поклонници в Шри Ланка, които традиционно дават храна за монасите, трябва да се придържат към специален списък, който да намали риска от появата на заболявания сред духовниците.

По традиция монасите не готвят и зависят от хранителните дарения на поклонниците.

Данни показват повишаване на заболяванията свързани с консумираните от монасите храни. Типичен пример е насарстналите случаи на диабет сред будистките монаси, дължащо се на честата консумация на сладкиши и захарни изделия, получавани като дар от поклонниците.

Въпреки че повечето храни, които монасите получават са вегетариански, все пак има и някои не до там здравословни, обясняват специалисти.

Някои поклонници даряват храна която е с високо съдържание на холестерол. Монасите нямат право на избор и консумират предоставената им храна.

Здравословното състояние на духовниците се усложнява допълнително и от факта, че не се занимават с развлекателни или физически дейности, които да изгарят приетите калории.

Медицински специалисти по диетология изготвят специален списък, които поклонниците да спазват при даряването на храна на будистките монаси.


Според тях по този начин ще се подобри значително здравословното им състояние. Списъкът включва изобилие от плодове, зеленчуци, ориз и вода. Ограничават се пшеничените храни.

Министърът на Шри Ланка инструктира здравните власти да отворят специално отделението изключително в болниците за духовенството.

Въпреки това, монасите не са съгласни с това решение.

В продължение на хиляди години, традиция е поклонниците да предлагат храна, която те самите консумират, обясняват будистките монаси.

"Ние трябва да се задоволим с това, което ни е дадено и не бива да искаме нищо друго“, допълват те.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Йога и медитация
реклама
Галерия
Какви са ползите от йога?
Какви са ползите от йога?
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter