ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Какъв е рискът от развитие на рак на маточната шийка?

Ракът на маточната шийка е второто по честота раково заболяване сред жените между 20 и 45 години в целия свят. Ракът на маточната шийка представлява опасен и неконтролиран от организма растеж на клетките, с които е покрита маточната шийка.
 

В зависимост от стадия, в който е открит, ракът на маточната шийка подлежи на различни методи на лечение. Те включват медикаменти, лъчетерапия или оперативно отстраняване на части или на целите женски полови органи. За съжаление, в близо 50% от случаите у нас заболяването се открива твърде късно, за да бъдат ефективно приложени тези методи.
 

Причината за поява рак на маточната шийка е вирус, наречен човешки папиломен вирус (HPV). Повече от 30 години проучвания от лекари по цял свят са доказали връзката между вируса и заболяването, а именно - 99.7% от случаите на рак на маточната шийка са предизвикани от инфекция с HPV.
 

Ваксинацията срещу НРV не отменя необходимостта от профилактичните прегледи. Ваксинацията и редовното провеждане на цитонамазки осигуряват възможно най-висока защита срещу рака на маточната шийка.
 

Ваксинацията не отменя и смисъла от ползване на презервативи, тъй като те могат да ви помогнат да се предпазите от много полово-предавани заболявания

 


Въпрос

На колко години сте?
1. Под 20
2. От 20 до 39 години
3. 40 до 54 години
4. Над 55

Въпрос 1, от общо 9.

Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter