ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Инфекцията с Хеликобактер пилори – какво трябва да знаем?

Puls.bg   |   26 юли 2009   |   Коментари 32
   
   
Инфекцията с Хеликобактер пилори – какво трябва да знаем?

През последните години поведението и прогнозата при язвената болест придобиха по-различни измерения. Тази промяна е във връзка с откриването на бактерията Helicobacter pylori и нейната роля в патогенезата на някои заболявания на стомаха. Доказан е вече приносът и в развитието на някои форми на хроничен гастрит, язвената болест и дори злокачествени заболявания на стомаха.


Смята се, че над 50% от населението в света са носителите на Helicobacter pylori, предимно в развиващите се страни. В 80% от случаите липсва каквато и да било симптоматика. Начинът на разпространение все още крие някои неизвестни, но понастоящем лекарите се единодушни, че механизмът на предаване на инфекцията е орално-орален или фекално-орален, т.е. чрез замърсени хранителни и питейи продукти, по битов път – чрез предмети или целувки. H. Pylori е изолиран от фецес, слюнка, зъбна плака. Локализира се в областта на стомашната лигавица като притежава набор от морфологични и физиологични предимства за тази цел, предпазващи го от ниското рН на стомашния сок.


Helicobacter pylori има спираловидна форма и камшичета, позволяващи вникването в слузестия слой, разположен непосредствено върху стомашната лигавица, и дори сред самите клетки на покривния епител. За целта е от значение и наличието на специални адхезивни молекули, експресирани върху бактериалната повърхност. Изолирани са и няколко ензима, които осигуряват приспособяване към неблагоприятната среда. Сред тях особено важна е уреазата. Тя разгражда органичното съединение урея до амоняк и въглероден диоксид, които чрез допълнителни химични реакциикак водят до неутрализиране на рН-то на стомашния сок.


Реакцията на организма след колонизацията на стомашната лигавица е индивидуална. Може да бъде съпроводена с освобождаването на серия про-инфламаторни вещества – интерлевкини, предизвикващи възпалителна реакция и хроничен гастрит. Важна е ролята на Helicobacter pylori в патогенезата на язвената болест. Последната включва както язва на стомаха, така и язва на дванадесетопръстника. Механизмът на развитие на двете форми е различен. При дуоденалната язва превалираща е ролята на повишената киселинност на стомашния сок, постъпващ в червата. Ролята на бактерията тук е обяснявана с локализирането и предимно в горната част на стомаха, където клетките, произвеждащи солна киселина са по-малко и условията са по-благоприятни за нея. В тази област обаче се намират в по-голяма концентрация други вид клетки – такива, продуциращи хормона гастрин – силен стимулатор на стомашната киселинна секреция. Затова и рН на съдържимото, попаднало в дванадесетопръстника остава изключително ниско. Хроничното въздействие върху чревната лигавица с този фактор води до язва. Helicobacter pylori тук може да се локализира само ако настъпи преформиране на епитела на лигавицата от чревен в стомашен тип, което допълнително утежнява ситуацията. При язва на стомаха киселата реакция е нормална или понижена, но са намалени защитните сили на организма за предпазване от действието на собствената солна киселина. В случая бактериална колонизация може да има и в долната част на стомашната лигавица. Между 10 и 20% от носителите развиват язвена болест. Що се отнася до злокачествени заболявания – съществува известен, макар и малък, риск от аденокарцином на стомаха и МАLT – лимфом (процес, ангажиращ лимфната тъкан, разположена в подлигавичния слой). За възникването им допринасят мутациите в ДНК на клетките и липсата на отстраняването им при подлежащ хроничен възпалителен процес.


Както вече стана въпрос в повечето случаи носителството на Helicobacter pylori е безсимптомно. Възможно е при самото инфектиране да се наблюдават преходни оплаквания като безапетитие, гадне, повръщане, общо неразположение, но такива могат и да липсват. Смята се, че самото инфектиране настъпва още в детска възраст. Клинична картина обаче може да има и тя да се припокрива с тази на хроничен гастрит или стомашна или дуоденална язва с възможните от тях усложнения.


За диагностицирането наличието на Helicobacter pylori, насочваща е именно такава симптоматика. Доказването на инфекцията е възможно по няколко начина – чрез търсене на антителна в периферна кръв, чрез търсене на антигени, типични за бактерията във фецеса, а има и по-специализирани изследвания. Дихателният тест се провежда чрез приемът на урея, в която се съдържа белязан въглерод. Специфичната за бактерията уреаза разгражда веществото, а образуваният въглероден окис по кръвен път достига до белите дробове и се издишва. Чрез специална апаратура се отчита наличието на белязан въглерод в ексхалирания въздух. Най-точни данни обаче се получават чрез материал, взет при гастроскопия. При това се използва или бърза химична реакция, на базата отново на уреазата, или се прибягва до изследването на самата тъкан, получена от биопсията, или се прави посявка върху културна среда.


След като веднъж е доказано наличието на Helicobacter pylori, се започва лечение. То обикновено е комбинирано, по схема, и включва антибиотик, средство за потискане на киселинността на стомашния сок, както и протектори на лигавицата. За най-ефективна се смята тройната терапия за двуседмичен период. Тя включва два антибиотика и инхибитор на протонната помпа като омепразола и др. Най-прилаганите антибиотици са амоксицилинът и кларитормицинът, но в зависимост от случая, може да се прибегне и до тетрациклин и метронидазол. По-рядко за контрол над стомашната секреция се използва Н2-блокери , като ранитидин, фамотидин и др. Те потискат действието на хистмина – хормон, стимулиращ произвеждането на HCl. Рядко се прилагат двойна комбинация от един антибиотик и един протонен инхибитор. Понякога към сехмата се включва четвърти компонент, който образува защитен филм върху стомашната лигавица – бисмут субцитрат.


Тези терапевтични възможности промениха коренно прогнозата и поведението при язвена болест. Ако инфекцията с Helicobacter pylori не се лекува, тя ще персистира, предизвиквайки или не клиника.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (32)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

stelona     2016-06-03 10:49:33
Здравейте бих искала и на мен някой да ми прати рецептата много Благодаря stelona_min@mail.bg
Tance     2016-03-26 02:19:16
Здравейте, бих искала и аз да получа рецептата на този tancence_sr@hotmail.com Мерси
nick77     2015-12-18 12:55:42
някой може ли да напише тази рецепта тук,
или пък на лични(nick7707@abv.bg)
ще му бъда много благодарен
Христина Георгиева     2015-11-27 13:33:28
Здравейте ;) Бихте ли ми дали и на мен рецептата. Баща ми е минал лечението , но постоянно получава обриви и възпаления?! на адрес tinnita@abv.bg
ева     2014-10-15 16:41:38
И аз бих желала рецептата. Благодаря! evi_81@mail.bg
32 намерени, страница 1 от общо 7  1   2   3   4   5   6   7   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Хипертоничните кризи се наблюдават и през лятото

реклама
реклама
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter