ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Капачките, които спасяват живот

Иванка Гъркова   |   27 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Капачките, които спасяват живот

Източник: "Капачки за бъдеще"

Преди много години хората у нас събираха станиоловите листчета от кутиите за цигари, с парите от които осигуряваха инвалидни колички за нуждаещи се. Тогава много пушачи направиха добро благодарение на вредния си навик. Сега са модерни кампаниите за събиране на капачки. Но колкото и да се говори за рециклирането за социални каузи, не всеки знае за какво иде реч. Дори и да не си го признаваме, по-голяма част от нас не изхвърлят боклука си разделно, да не говорим, че сме скептични към дейностите за благородни цели. 

 

Събирането на пластмасови капачки през отминаващата 2017 г. се превърна в нещо много повече от рециклиране. Истината е, че чрез различните инициативи хората не само са „по-еко“. Те спасяват живота на преждевременно родени бебета, оборудват болнични помещения, набавят техника за много домове у нас, помагат на хора, останали без дом ...

 

През октомври 2016 г. ученици от Строителния техникум в Бургас стартират кампания за събиране на пластмасови капачки. Целта им е с парите да помогнат за закупуването на апаратура за УМБАЛ Бургас. Други училища също се присъединяват и скоро хиляди хора от морския град и цялата страна започват да изпращат пластмаса на лечебното заведение. Така за една година те успяват да съберат над 10 тона и набавят половината от парите за нов кувьoз, а останалата част постъпват от дарители. 

 

Източник: УМБАЛ Бургас

 

Само преди около месец  ръководството на УМБАЛ Бургас оповести, че кувьoзът вече е закупен (13 380 лв.). Кампанията „Дари капачка – спаси живот“ обаче ще продължи и през новата година. Този път парите от капачките, предадени в лечебното заведение, ще отидат за линейка с оборудване за бебета, която да се ползва и от останалите болници в морския град. „Каузата е провокирана от лична история. През август една от нашите неонатоложки трябваше да превозва бебе на 3 дни до София, в критично състояние и с нужда от спешна сърдечна операция. Навън беше 40 градуса, а в линейката - около 45. Без климатик. Охлаждала го е вътре как ли не, за да го запази живо, докато пристигнат“, разказа пред Puls.bg Юлия Андреева.  

 

Събиране на капачки има и в други части на страната. МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Козлодуй също се нуждае от нова апаратура. Жители на града предават пластмасовите изделия от над 6 месеца, за да подновят част от техниката в акушеро-гинекологичното отделение.„Наскоро болницата получи дарение от „Свети Лазар“. Те са си купили нова техника и ни подариха стария си кувьоз. Но имаме нужда поне от още един, който да е нов“, обяснява старша акушерка Силвия Оприцова. И уточнява, че освен в болницата, в АЕЦ „Козлодуй“ и Община Козлодуй също активно събират капачки, за да подмогнат на благородната кауза. 

 

Един от столовете в родилното отделение на козлодуйската болница е на повече от 20 години. Работещите там се надяват, че чрез eко идеята ще бъдат събрани средства и за реанимационна маса, модерна инфузионна помпа за обдишване на бебета, както и други приспособления, нужни за грижата на най-малките им пациенти. Предстои до края на годината Община Козлодуй да оповести колко тона капачки са събрани, но най-вероятно кампанията ще продължи и през 2018 г. 

 

Източник: УМБАЛ-Русе


Много хора предават „капачки за играчки“ в УМБАЛ-Русе. Там занималнята в новото отделение по педиатрия бе обзаведена със средства от инициативата, подобна на тази в Бургас и Козлодуй. Тя продължава и към настоящия момент. Досега са събрани 1 тон и 950 кг. или малко над 442 лв. „Занималнята е вече обзаведена с най-основното - маси и столове, играчки и занимални материали както за по-малките, така и за по-големите пациенти в отделението. Въпреки това, кампанията продължава, тъй като занималнята периодично се нуждае от обновяване на материалите“, съобщиха от болницата и показаха снимки на помещението, в което децата, лекуващи се в болницата могат да играят в студенти зимни дни.


За закупуването на един модерен кувьоз трябват около 20 тона капачки. Тази бройка може да бъде реализирана за около година, а защо не и за по-малко, всичко зависи от нас. В тази връзка Мартина Йорданова и Лазар Радков от София са си поставили за задача да мотивират все повече българи да се включат в социалната кауза В края на октомври те събраха стотици софиянци пред стадион „Васил Левски“. Хората чакаха на опашка, за да предадат своите капачки. Техният проект се казва „Капачки за бъдеще“ и до момента чрез него са предадени 9 865 кг. пластмаса (1 кг. е 0, 40 лв. /3 946,00 лв.). „Правим го, защото вярваме, че България и светът като цяло могат да станат едно по-приятно за живеене място, когато всеки от нас започне да полага ежедневни усилия за това“, разказва Мартина. Тя и доброволците от фондация „Лазар Радков“ искат да дарят нов кувьoз на болницата в Червен бряг, но за целта имат нужда от още 3 854,00 лв.

 

Източник: "Капачки за бъдеще"

 

Нищо не ни коства да отделим няколко минути, за да съхраним капачката на пластмасовата бутилка. По този начин допринасяме за една добра кауза – спасяването на живот с апаратура. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
4 начина да се чувстваш леко през зимата

реклама
Още от Споделено от пациента
реклама
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising