ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Силвана Лесидренска: Нямаме профилактика за хепатит в България на практика

Puls.bg   |   20 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Силвана Лесидренска: Нямаме профилактика за хепатит в България на практика

Източник: Личен архив

За поредна година България се включва в Европейската седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ, която се провежда от 17 до 24 ноември. Информационната кампания „Върни лентата. Спомни си. Тествай се“ е насочена специално към хората, родени между 1945 и 1965 г. (т.нар. baby boomers), при които в миналото е имало повишен риск от заразяване с вируса на хепатит С, тъй като той е открит едва през 1989 г. 

Сред организаторите на кампанията е Сдружение ХепАктив. Разговаряме с неговия президент, Силвана Лесидренска, за това какво ще включва инициативата тази година, както и за проблемите, с които се сблъсква организацията.

 

 - Как събития планирахте за Европейската седмица за изследване за вирусен хепатит и ХИВ т.г.?

 

За втора поредна година нашето сдружение се включва в мрежата от организации, които участват в European testing week. Заедно с колегите от “Здраве без граници”, които работят в областта на ХИВ, ще предоставяме безплатни и анонимни изследвания за хепатит В, С и ХИВ, като работното ни време ще бъде удължено през следващите две седмици. 
Освен чисто практическата страна на инициативата ни, започваме и своя информационна кампания, насочена към поколението, родено между 1945-1965, за което се знае, че е било в повишен риск от заразяване с вируса. Той е открит едва през 1989 г. и до преди това не са били вземани никакви мерки за профилактика. Това на практика означава, че хората, преминали през някои  медицински интервенции като зъболечение, кръвопреливане, операция и т.н. са били изложени на риск от заразяване. Тъй като болестта протича безсимптомно дълги години, единствено кръвният тест може да покаже дали един човек е здрав или не. Повече информация за инициативата може да се намери на сайта на организацията. 

 

 - От години работите активно за преодоляване на стигмата по отношение на хепатит С.  Смятате ли, че у нас вече се говори по-свободно за заболяването?

 

Труден въпрос. Макар да усещам, че като цяло хората са по-отворени да говорят по темата и започват да преодоляват чуждите и собствените си предразсъдъци, все още има моменти, когато чувам от други пациенти, че „ще се подложа на лечение, след като се пенсионирам, защото ако в настоящата ми работа някой разбере, ще ме уволнят“. Или „ аз никога не съм взимал наркотици, как може да ми се случи‘‘. Не е нужно да си имал рисково поведение, за да се заразиш с хепатит В или С, но дори и да е така, никой не трябва да става обект на присмех или лошо отношение само, защото е имал труден момент през своя живот, през който се е заразил. 

 

 

 - Как определяте цялостното ниво на лечение на хепатит С в България?
 
България е една от малкото държави в Европа, която вече има неограничен достъп до най-новото безинтерфероново лечение. До него обаче не се стигна бързо и лесно, а с цената на двугодишни  усилия от страна на сдружението ни, лекари, пациенти и медии. На моменти борбата ми се струваше едва ли не кауза пердута, особено когато през декември 2016 г. НЗОК постанови всички пациенти да се лекуват приоритетно с най-евтиния медикамент въз основа на „икономическа целесъобразност”. За щастие имахме брилянтен юрист на наша страна, адвокат Елмира Исмаил, която пребори на два пъти дискриминационните критерии в съда. 


Имаме и модерни медикаменти, 15 центъра за лечение на хепатит в страната, така че на този етап, в тази посока няма какво повече да се желае, особено на фона на икономическото състояние на страната ни. В частта профилактика и информираност обаче зее огромна празнина и силно се надявам Министерство на здравеопазването и НЗОК най-накрая да предприемат по-сериозни действия в тази посока, защото в противен случай препоръката на Световната здравна организация за елиминация на вирусния хепатит до 2030 г. в България ще остане химера. 

 

 - Достатъчно застъпена ли е профилактиката или са нужни още усилия в тази насока?

 

На практика профилактика не съществува. Изследванията за хепатит В и С, дори на чернодробните ензими, не са включени в годишния пакет с безплатни изследвания, които НЗОК заплаща, така че ако човек няма силно изразена симптоматика на напреднало чернодробно заболяване, или по свое усмотрение не се е изследва в частна лаборатория, няма как да разбере своя хепатитен статус. Много лични лекари, дори и когато разберат, че техният пациент е с вирусен хепатит, не го насочват към гастроентеролог, а го успокояват с думите „нищо ти няма, от това не се умира”. А данните сочат тъкмо обратното - около 20% от хората с хроничен хепатит В или С ще развият цироза на черния дроб, ако не се подложат на лечение.


 В света на година над 1,3 милиона души продължават да умират от вирусен хепатит и неговите усложнения. За мен е повече от жизнено необходимо медицинският персонал да получава периодични обучения и информация в областта на хепатита, тъй като там нещата се развиха доста през последните години. Да лекува хората с най-доброто и навреме -  не е ли в това смисълът на здравната система? 

 

 - На практика в момента значителна част от активното население у нас би могло да е изправено пред риска да е носител на вируса на хепатит С поради факта, че в миналото кръвта, използвана при кръвопреливане, не се е изследвала за това заболяване. Налага ли това според Вас нуждата от допълнителна профилактика и като цяло повдигане на темата в публичното пространство?

 

Само преди няколко дни пациент, дарявал на два пъти кръв, разказа в репортаж, че не е бил уведомен, че е носител на вируса на хепатит С, независимо че личният лекар е получил писмо от кръвния център. Обяснението било, че нямал неговия телефон!? Говорим за ситуация през 2017 г., когато можем да открием човек за броени минути - социални мрежи, имейл, и т.н. За мен това е престъпно нехайство. Точно заради такива случаи, преди година внесохме предложение в Министерство на здравеопазването за промяна на Наредба 18, която гласи, че кръвният център няма право да уведоми директно пациента, че е носител на хепатит например, а уведомява с писмо личния лекар. Схемата може и да е работела през 90-те години, но в момента ние сме единствената държава в Европа, която пренебрегва правото на човек директно да узнае, ако нещо застрашава неговото здраве и живот, и разчита на претоварените лични лекари да отварят хартиени писма. В голяма част от държавите кръвният център се свързва директно с кръводарителя и му съобщава новината по различен начин - могат да поканят пациента на лична среща или да му изпратят резултата по електронната поща, нерядко го насочват директно и към специализирана клиника, където вече са му запазили час за преглед. Методите ни са морално остарели и е нужна промяна в тази посока, но неразбираемо за мен, предложението ни за актуализация на наредбата не беше прието. Отговорът беше, че системата работи добре. Колко добре и сами виждате.

 

 - Повече от година у нас се прилага т. нар. безинтерферонова терапия. Имате ли наблюдения какъв е ефектът от нея?

 

Наскоро НЗОК изнесе данни, че през 2016 г. 411 пациента са се лекували с новите терапии, като за 2017 г. се очаква техният брой да се удвои. По данни от центровете за лечение на хепатит, с които разполага нашето сдружение, терапиите се понасят изключително добре, дори и от пациенти с тежки увреждания на черния дроб, като процентът на излекуване е между 95 и 100 %. 
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
4 начина да се чувстваш леко през зимата

реклама
Още от Споделено от пациента
реклама
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising