ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Куку и д-р Пипи лекуват деца със смях

Иванка Гъркова   |   10 март 2017   |   Коментари 0
   
   
Д-р Куку и д-р Пипи лекуват деца със смях

"Смешната лечебница"

Мрачна болнична обстановка. Малко детенце се е свило в ъгъла на леглото, а майка му не може да го успокои. Изведнъж вратата се отваря и очите на малчугана светват. В стаята влизат двама с пъстри одежди, а то не може да повярва на очите си, защото това са клоуни. Дават му червен нос, правят му фокуси и заедно с тях то се пренася в един друг свят. Това се случва в детското отделение на Националната кардиологична болница в София благодарение на „Смешната лечебница“. 
 
Ива Лапатова и Янита Кирова, познати още като д-р Куку и д-р Пипи, се запознават в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“. Миналата година завършват пантомима в класа на Александър Илиев и Александър Хонк. Двете талантливи момичета се учат да работят с малчугани като студентки. Една младежка инициатива ги завежда в детските отделения на няколко столични болници, където за първи път правят етюди като медицински клоуни. 
 
„Нещата в живота не стават така както при Нютон, когато му е паднала ябълката. А постепенно и малко по малко, с много натрупвания. Така с течение на времето създадохме „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“. Знаехме, че искаме да използваме театъра за благородни цели и да се занимаваме с деца“, смее се Янита. Тя и нейната приятелка Ива се вдъхновяват от филма „Patch Adams”, който разказва истинската история на един американски лекар- Хънтър Кампбъл „Пач“ Адамс. Именно той поставя основните на медицинската клоунада в Америка през 80-те години. В ролята на педиатъра е Робин Уилям, който слага червения нос и дарява радост на болните деца. 
 
 
Вече година медицинските клоуни посещават децата в НКБ два пъти седмично. Много хора смятат, че Янита и Ива просто изнасят представления, но това не е така. Тяхната работа е много по-различна и доста отговорна. Идеята е д-р Куку и д-р Пипи да са част от екипа на лечебното заведение, който се грижи за болните малчугани. „Наистина е много по-лесно да дадеш усмивка на някой, който е дошъл специално за това, на представление. Друго е да накараш някое дете, на което в момента въобще не му е до смях, да се усмихне дори и за малко. Съвсем различно е да влезеш в една стая, където детето е на системи, минало е на операция. Където трябва да му сложат абокад, да му дадат горчиво лекарство или каквото и да е“, казва Янита. И обяснява, че медицинският клоун трябва да подпомага лекарите, както и да има понятие от детска психология, за да може пациентите да забравят за обстановката в болницата поне за малко.
 
За тази цел от „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“ използват лекарство, което е по-различно от стандартните. „Вълшебното лекарство се крие в самия куфар и в самите нас. Ние влизаме във всяка стая и в зависимот от възрастта на детето имаме набор от етюди. Подхождаме към всяко с различен подход. Също така в този наш куфар се крият фокуси, балони и други неща, които подаряваме на децата“, обяснява Ива. 
 
 
„Смешната лечебница“ има пощенска кутия, в която д-р Куку и д-р Пипи намират писъмца с детски почерк, в които често виждат думата „благодаря“. Понякога си имат и помощници - част от децата, които искат да бъдат като тях и да им асистират при посещението на по-малките от тях. „Ние се опитваме да покажем, че медиците не са толкова страшни. В някои от нашите клоунски етюди едната е лекар, а другата болен. И двамата са приятели. Лекарите не са врагове, те не са страшни, а са тук, за да помогнат“, продължава Янита. 
 
Медицинската клоунада все още не е достатъчно развита в България, но по света често се практикува дори и при по-възрастни пациенти. Двете момичета се надяват след няколко години да има повече детски отделения в страната, в които се използва тази алтернативна форма на театър. „Най-важното е един медицински клоун в такава среда да има търпение. Децата имат нужда от нас изключително много. Да си медицински клоун наистина е мисия, а не работа. Понякога имам мои проблеми, но влизам в една стая и виждам едно дете, което ми се усмихва. Това, че съм го накарала да се почувства поне за малко по-добре, значи много за мен“, казва д-р Куку. 
 
Янита и Ива имат школа по пластически театър в читалище „Алеко Константинов“, където обучават талантливи деца, част са от екипа на сдружение „Метаморфози“. Следващата им стъпка е създаването на център за обучение на медицински клоуни, в който да работят с чуждестранни организации с опит в тази сфера. Друга тяхна мечта е да се сдобият с вълшебна клоунска линейка, с която да обикалят страната, защото от смях имат нужда не само в София, а и във всяко друго кътче от страната. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Д-р Васил Даскалов: В нашето майчино здравеопазване са пропуснати някои основни изследвания

реклама
Още от Споделено от пациента
реклама
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising