ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

НЗОК въведе ограничаващи критерии за лечение с хепатит С

Puls.bg   |   09 януари 2017   |   Коментари 0
Препоръчан материал от партньор на Puls.bg
   
   
НЗОК въведе ограничаващи критерии за лечение с хепатит С

Източник: iStockphoto

Болен от хепатит С мъж в Бургас прибегна до необмислени действия в отчаянието си да получи необходимо лечение за хепатит С. За да се стигне до арест от полицията, съпругата му сподели затрудненията, с които се сблъскат по уреждането на едно конституционно право.
 
„От една година живеем в кошмар. Съпругът ми се разболя от диабет, миналата година направи бронхопневмония, наложи се дълго да лежи по болниците. След като се прибра у дома, установиха, че е заразен с вируса хепатит С, предаващ се само по кръвен път. Тръгнахме да търсим получаване на лечение по законовия ред. Преминахме през много клинични пътеки през лечебните заведения във Варна и Бургас“, разказва тя.  
 
След като съпругът й е бил включен в списъка на чакащи за новото лечение, поемано от НЗОК от миналата година, семейството му търси информация от касата почти всяка седмица. Отговорът е, че комисията продължава да гледа протоколите и че трябва да чакат. „Входящият номер на документите му в София е от 28-и септември 2016 г. В първия работен ден след Коледа, 27-и декември, отидохме в Бургаския клон, в стая 103, казаха, че още няма движение, да идем на 3 януари. Отидохме, отговорът бе: Не са пристигнали протоколите“,  описва ситуация тя и допълва, че след поредното забавяне, мъжът й напълно е загубил надежда. 
 
„От 1-ви януари започна да се повтаря сюжетът от миналата година, което повече не може да се издържа“, с мъка продължава Виктория. „На 3-и януари отидох да видя възрастните си родители в к-с “Славейков” и се наложи да нощувам там. Последно се чухме с него за лека нощ“, продължава съпругата на болния. На сутринта получила есемес от него, че тази вечер може да умре. „Написа и че ме обича и да не срамувам от него. Свекърва ми се обади, че колата му я няма пред блока. Започнахме издирване по болници и къде ли още не. Телефонът му не отговаряше. Накрая намерихме колата пред сградата на Здравната каса. И оттам следват стъпките, заради които случаят беше разгласен в бургаските медии. Сега се ужасявам от мисълта, че ще го изкарат луд и терорист“, продължава разказът на Виктория.
 
Жената е готова да се бори за живота на мъжа си и е  категорична, че съпругът й има право да живее и да се лекува. „Бил е граничар, военен, отличен компютърен специалист е, истински мъж, борещ се за живот в една безправна държава. Моля Ви да ми помогнете като повдигнете въпроса за още 500 болни от хепатит С, които чакат. Случилото се с нас не бива да остане потулено!“, посочва в заключение Виктория. 
 
 
 „Сега мъжът ми спи и е в още по-тежко състояние, отколкото беше преди да пристъпи към този краен акт на отчаяние. Не е искал никого да нарани! Искал е само да бъде чут. Отчаяни сме, обичам го, но не зная как да му помогна“, споделя тя.  
 
До миналата година Касата реимбурсираше само две терапии и лекарите сами избираха на коя да се спрат в зависимост от конкретните медицински нужди на болните. Миналага година се прие фондът да поема и трета. Получисе забавяне в лечението на пациентите по новата терапия. Смениха се критериите за поемането у от касата. 
 
Заради новите критерии, специалистите трябва да сменят и терапията на пациентите, на които вече са я назначили по старите правила. Това означава, че всички болни хора ще получат нови протоколи и лекарства, тъй като първият избор на терапия, който НЗОК е определила, започна да се реимбурсира от тази година. Чакането може да се окаже фатално за някои от болните, които са с напреднало чернодробно увреждане
 
Националният консултант по гастроентерология проф. Крум Кацаров обясни, че тези критерии не са консултирани с националните консултанти. Според него е неясно по какви критерии е определена терапията, която е посочена за първи избор. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Д-р Васил Даскалов: В нашето майчино здравеопазване са пропуснати някои основни изследвания

реклама
Още от Споделено от пациента
реклама
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising