ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Родител: Шокът за семейството на недоносеното бебе е голям

Puls.bg   |   01 декември 2016   |   Коментари 0
   
   
Родител: Шокът за семейството на недоносеното бебе е голям

Източник: Личен архив

Фондация „Нашите недоносени деца“ в партньорство с Българската асоциация по неонатология са домакин на III Глобален форум по проблемите на преждевременно родените бебета. За да видим проблема от всички възможно страни се срещаме с г-жа Йонета Димитрова, майка на недоносено бебе и доброволец към фондацията.
 
- Г-жо Димитрова, в България за някои хора думата „недоносен“ все още не говори много. Кажете ни с какво недоносените бебета се различават от останалите?
 
Недоносеното бебе се ражда преждевременно, преди определения термин. Обикновено за недоносени се определят децата, които се появяват преди 36-37 седмица на бременността на майката, като за сравнение нормалната продължителност е около 40 седмици. Недоносените бебета се нуждаят от специализирани грижи, особено през първата година от живота им, защото те се раждат малки, с все още неузрял организъм. Посещението на различни специалисти се превръща в ежедневие за тях дори и след като се приберат вкъщи след задължителния престой в болницата. Освен това, стресът и напрежението, на които родителите са подложени от това, че тяхното детенце се е появило по-рано, се отразяват и на недоносените бебета. Ето защо, за да имат равни шансове за развитие и растеж като своите доносени връстници, е необходимо да бъде оказвана подкрепа както на недоносените бебета така и техните семейства.
 
 - Вие сте майка на недоносено бебе. През какви чувства и емоции преминава един родител, когато детето му се появи преждевременно?
 
Стрес, обърканост, безпомощност. Случва се нещо, върху което нямаш никакъв контрол. Така бих описала началото, първосигналната реакция. След като се отърсиш от тези чувства, следва период на мобилизация и напрежение. После идва ред на нетърпението да разбереш как ще се развият нещата за твоето бебе. Дали ще има усложнения? А какви ще бъдат тези усложнения и как ще повлияят на живота му? Ще бъде може ли да израстне здраво, пълноценно? 
 
 - Кой е най-трудният момент при преждевременното раждане?
 
Най-трудният момент, според мен, е да се отървеш от самосъжалението и да спреш да се самообвиняваш. Много е важно да приемеш съдбата си, да осъзнаеш, че недоносените бебета имат силен, почти животински инстинкт за живот. После всички се впускаме в методична и последователна борба. Тази борба е трудна, но в нея родителите трябва да участват заедно с бебето или с бебетата. И е добре да приемем, че предстои път – за едни по-дълъг, за други по-кратък. Общото  за всички ни като родители е, че този път трябва да бъде извървян.
 
 - При едно преждевременно раждане вниманието обикновено е насочено преди всичко към бебето, евентуало към майката, но през какво преминават останалите членове на семейството – бащата, братята и сестрите на бебето?
 
Нормално е лекарите да се грижат за живота и здравето на бебето и майката в първите дни след раждането, а всички членове на семейството да очакват едно живо и здраво бебе, което да си приберат след няколко дни. При появата на недоносено бебе очакванията не се срещат с действителността и никой не знае какво да прави и как да реагира. Шокът е голям и е необходимо бързо пренастройване към действителността за цялото семейство.  Върху плещите на всички се стоварва непосилен товар, непознато усещане, необятна страна от най-фина медицина. Обикновените хора без медицинско образование никога не са подготвени за такъв шок и се нуждаят от информация, съвети и психологическа подкрепа.
 
 
 - От кого родителите на недоносеното бебе могат да получат емоционална помощ и морална подкрепа?
 
В този момент е от изключително значение подкрепата от всички възможни страни: лекари, психолози, приятели, родители на недоносени деца и цялото общество. Разбира се, подкрепата от семейството, от най-близките хора е безценна в такъв момент. Много е важна също и емоционалната помощ от някой, който е преживял същото, някой, който може да те разбере и да се постави на твое място в истинския смисъл на думата - друг родител на преждевременно родено бебе.
 
 - Какво се случва обикновено с недоносените бебета, които оцеляват и се прибират у дома след престой в неонатологичното отделение? Животът на тези деца по-различен ли е в сравнение с живота на доносените?
 
Всички деца - и доносените, и недоносените, и напълно здравите, и родените с увреждане имат нужда от едно и също - любов и грижи, разбиране и търпение. В този смисъл бебета, родени преди термин не са по-различни от останалите. Разликата е може би в това, че те се нуждаят от специализирана медицинска помощ. 
 
 - Според Вас как се променя човек след едно такова изпитание?
 
Такова изпитание със сигурност те кара да си преосмислиш приоритетите и да ги преподредиш. Попаднал в такава ситуация, човек се преоткрива. Защото не подозира колко много сила има в себе си и с колко много неща всъщност може да се пребори. Такова изпитание дава и много уроци, учи на много неща и стимулира надеждата. И човек остава удивен от жаждата за живот в едно крехко мъниче.
 
 - Какви съвети бихте дали на родителите на недоносените деца?
 
Съветвам ги да вярват, да се борят и да не се подават на отчаяние. Защото техните бебета имат нужда от тях и заслужават най-доброто.
 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Споделено от пациента
реклама
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter