ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

В. Терзийска: Родителите на недоносени деца имат нужда от психологическа подкрепа

Калина Донкова   |   22 ноември 2016   |   Коментари 0
   
   
В. Терзийска: Родителите на недоносени деца имат нужда от психологическа подкрепа

Източник: Личен ахрив

Василка Терзийска е майка на две близначки - Ирина и Катерина, родени в 27-ма гестационна седмица. Тежащи по около килограм при раждането си, двете момичета днес вече са на 5 години. Личната съдба на Василка я мотивира да помага на други родители в нейното положение и да се бори за подобряване на грижите за недоносените деца у нас.
 
Доброволец е във Фондация "Нашите недоносени деца" от самото й създаване през 2012 г. В момента е и ръководител на проекта за създаването на семеен център за подкрепа на недоносените деца и техните семейства. 
 
- Как се стигна до идеята за създаването на семеен център за подкрепа на недоносените деца и техните семейства?
 
До тази идея се стигна, след като в продължение на 4 години, откакто е създадена нашата фондация, основно бяхме насочили вниманието си към закупуване и даряване на апаратура за неонатологичните отделения. В последствие обаче се оказа, че проблемите не свършват с тези отделения и със спасяването на детския живот. Слава Богу лекарите в България се справят при всякакви условия и там проблем няма. След самото раждане, родителите започват да се сблъскват с много проблеми от психологическо естество, от напрежението, от вината, която изпитват, че са родили преждевременно, от неизвестността. Страдат от липса на информация, започват да се лутат във всякакви видове форуми и съвети, от които определено няма полза и за децата, и за родителите. Но това е естествена и оправдана човешка реакция. 
 
После започва истинската борба и истинските проблеми. Освен това, че родителите изпитват тези затруднения от психологическо естество, самите деца са високо рискови. За съжаление, някои от проблемите се откриват в много по-късна възраст – предучилищна или училищна, откриват се дипраксия, дислексия и друг тип такива заболявания. Родителите не са имали информация за тези усложнения, а и в първите месеци и години, гледаш единствено детето да е здраво, обикаляш лекари, правиш всякакви видове консултации, отдъхваш и едва тогава разбираш, че изобщо не си отдъхнал.
 
Тази идея се роди от нас самите и от нашите проблеми през тези 5 години. Докато растяха децата ни, ние разбирахме какви са проблемите.  В един момент усетихме, че това, което се предлага не е достатъчно. Аз самата се обърнах към психолог, когато усетих, че натоварването ми е твърде много и, че това рефлектира върху децата ми. 
 
- Какво ще представлява центърът и какво ще предлага на родителите и децата?
 
Там ще работи на пълен работен ден психолог, квалифициран специално в работата със семейства на недоносени деца и самите деца. Това обаче не пречи да бъдат изнасяни лекции например и на други психолози, да бъдат правени семинари за родителите за всеки един етап от раждането през растежа на детето.  Ще имаме и специалисти в областта на рехабилитацията и логопеди. Силно се надяваме, че отново ще ни подкрепят и водещите неонатолози, които ще отделят от времето си да идват при нас и да помагат.
 
Много ни се иска в този център родителите да могат да намерят и чисто приятелска подкрепа. Ние срещаме подкрепа от семействата и приятелите си, но когато хората са на една и съща вълна, по много различен начин се разтоварват и най-вече усещат, че не са сами. Планираме да има и детска стая, в която да се работи с психолог и логопед, но и децата да си играят. И така в 1 час, родителят да може да изпие едно кафе, да си почине и да си тръгне свалил част от товара си.
 
- От какво имате нужда?
 
Основното – финанси. Надяваме да се намерим съмишленици в Столична община, тъй като имаме законово основание да кандидатстваме за помещение като неправителствена организация. Първото и най-важно е да регистрираме социална услуга, след това ще трябва да обзаведем и да поддържаме това място. Аз много държа и смятам, че това е едно от основните неща, в центъра да има хора, които да са там по цял ден. Човек трябва да е съсредоточен в това, което прави, а не да го прави между другото. За да е качествено, това трябва да се случи.
Сега търсим финансова подкрепа, а след това ще търсим подкрепата и на специалистите, които да ни помогнат.
 
 
- Ако трябва да говорим конкретно, от колко пари се нуждаете?
 
Трудно е да кажем категорично, тъй като първо трябва да разберем какъв ще е месечният наем на помещението. След това се надяваме, че с помощта на корпоративни дарители, ще успеем да обзаведем мястото с необходимата мултимедия, компютри мебели и т.н.. Така че, на този етап ни е доста трудно да изчислим, предвид това и, че все още не сме наясно колко специалисти ще назначим. Разбирате, че заплатата на един специалист, който работи в центъра на пълен работен ден, не може да бъде по-ниска от 700-800 лева.  Ще ни е трудно да поемаме всички тези разходи сами и се надяваме, че ще можем да разчитаме на дългосрочна помощ и подкрепа. 
 
- С какво се сблъсква един родител на недоносено дете в българските болници?
 
Нещата много са се развили в последните 5 години, откакто аз родих. Когато аз преминавах през това, най-стряскащото беше липсата на информация. Това е най-големият шок. За щастие обаче нещата в това отношение вървят в положителна посока. Сега вече е възможно и да виждаш детето си всеки ден за 1 час, което също е напредък. 
 
Другият проблем е именно липсата на психологическа помощ. Тези родители трябва да са здрави и психически, и физически, защото им предстои да се борят много в живота. 
 
В последните години ми прави впечатление и още нещо, при което има положителна промяна – кърменето. Преди години много майки споделяха, че по никакъв начин не са стимулирани да кърмят. Вече има обратна тенденция и им се обяснява колко е важно и биват стимулирани да кърмят. 
 
Най-общо казано, родителите се сблъскват първоначално с шок, вина и ужас. Но е крайно време да им бъдеобърнато внимание и да бъдат насърчавани да търсят психологична помощ.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Споделено от пациента
реклама
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter