ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

К. Величкова: Балонът във Фонда за лечение на деца ще се спука

Калина Донкова   |   28 септември 2016   |   Коментари 1
   
   
К. Величкова: Балонът във Фонда за лечение на деца ще се спука

Източник: Личен архив

В последната седмица оставките в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца станаха четири. По думите на оттеглилите се причината за техните оставки са редица нарушения, извършвани от сегашното ръководство на Фонда, с които те не са съгласни. 
 
Заговори се от една страна за подмяна на решения, а от друга за организирана кампания срещу Фонда и в частност срещу  неговия директор проф. Владимир Пилософ. 
 
За 5-ти октомври тази година е насрочен и протест срещу действията на сегашното ръководство и с искане за незабавни промени. 
 
Има ли нарушения, кой ги извършва, каква е причината и страдат ли от всичко това децата?
 
В тази връзка разговаряхме с двама от членовете на Обществения съвет Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум и Десислава Хурмузова от гражданската инициатива „Спаси, дари на...”.
 
 
- Защо взехте решението да се оттеглите от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца?
 
Красимира Величкова: Както написахме и в писмото до Министерството на здравеопазването, премиера и до самия Фонд, Българският дарителски форум взе решението да оттегли присъствието си в Обществения съвет, защото Обществения съвет обезсмисли своята функция и своята роля. Причината е, че от април месец насам има тенденция Фондът да се управлява еднолично от неговия директор. В началото си мислехме, че повечето проблеми са случайно допуснати грешки от незнание и от по-стресовата ситуация, но в крайна сметка разбрахме, че е тенденция. Стана ясно, че мненията и решенията на Обществения съвет могат безнаказано да бъдат подменяни, да бъде налагано на Обществения съвет да взима определени решения по отношение на лечението на деца. В този смисъл, Общественият съвет е обезсмислил своята функци. Оставането там би било вредно, защото голяма част от родителите на тези деца ни вярват и ни имат доверие, а така излиза, че ние им губим времето, в което те биха могли да предприемат други действия, за да осигурят лечението на децата си. Не мога да допусна да ставаме параван на действия, които вредят на децата. И, ако във Фонда фокусът е върху процедурите и върху това „да си вържем гащите”, както неведнъж се е казвало на заседанията, аз като човек и гражданин не мога да допусна това.
 
- Споменахте подмяна на решения. Можете ли да конкретизирате, за да стане по-ясно какво всъщност се случва?
 
Десислава Хурмузова: От 5 месеца ние не сме спрели да коментираме всяко нарушение, което виждаме в работата на Фонда. В началото обясненията бяха, че имат нужда от време, че са там отскоро и не могат да се справят. И да, няма как да се справят, след като "обезглавиха" целия Фонд. Всички бяхме наясно с това, но от друга страна, да проявиш разбиране, когато става дума за живота на деца, също е доста трудно. В крайна сметка обаче продължихме с надеждата, че лека полека ще изчистваме тези неща. Във всеки момент, в който аз получавам имейл от проф. Пилософ с документи и открия някакво несъответсвие, аз моментално реагирам и му връщам мейл, като копирам всички членове на Обществения съвет, а от известно време и заместник-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Не получавам никакъв отговор. Просто няма комуникация. На заседания е много трудно да обсъждаме и този въпрос, тъй като това означава да изгубим половин час поне в обяснения, вместо да разглеждаме документи на деца. Все пак сме опитвали и така, но проф. Пилософ ни казва, че не знае и не може да ни отговори. Той никога нищо не знае.
 
Капката, която преля чашата е, че в един протокол аз намирам поне 5 чисто подменени решения на Обществения съвет. Например, ние сме решили дадено дете да бъде отложено, защото Фондът отново ни го е представил с непълна документация, а в протокола пише „отказ”.
 
Красимира Величкова: Или „одобрение”.
 
Десислава Хурмузова: Незабавно реагирах, най-вече и за един случай, който стана публично известен. Ние одобрихме детето, казахме на майката да спрат с кампанията за набиране на средства. Тя се зачуди дали да ни се довери, но в крайна сметка го направи. Имайте предвид, че да прекъснеш такава кампания за набиране на средства, точно когато тя е набрала сила и популярност е много трудно. Дори после да я възобновиш, шансът да е успешна е много малък. На следващото заседание на Обществения съвет отново ни бяха представени документите на това дете. Първата ни реакция беше да попитаме защо, след като то е одобрено и би трябвало вече процедурата да е задвижена, парите да са преведени към болницата и всичко да е наред. След това започва дискусия дали трябва да бъде одобрено, няма ли друг начин и то при положение, че детето вече е одобрено.
 
Красимира Величкова: Да, детето беше одобрено само с 1 глас „против” и 11 гласа „за”. Скандалът стана, защото родителите вече бяха заминали в Германия и, когато са се обадили във Фонда, обяснението, което са им дали е, че се чака още едно становище. След което са им обяснили, че второто становище на лекар твърди, че част от терапията може да се проведе и в България, затова те няма да бъдат одобрени и да се прибират от Германия.
 
 
Десислава Хурмузова: И те се прибраха, което е по-страшното. Месец и половина чакат, това дете е с рак, не се лекува. Немската клиника е дала много стриктен план за лечение и се чудят защо това дете седи и чака, като не могат да проумеят, че тук има един Фонд, който трябва да отпусне едни пари.
 
След като ние попитахме защо това се случва, след като ние сме одобрили това дете, тогава проф. Пилософ беше принуден да се обяснява пред зам.-министър Шарков. И тогава ние видяхме протокола, който той е изпратил до Шарков. В него завоалирано пише, че сме били в невъзможност да вземем правилно решение.
 
Питам къде е Инспектората? Защото преди бяха почти всеки месец там и обръщаха Фонда надолу с главата. Ако сега влязат и бъдат обективни, ще открият много страшни нарушения, просто защото там цари хаос.
 
- В интервю за БНТ проф. Пилософ заяви, че всички деца, които е трябвало да заминат за чужбина са заминали и всички деца, които е трябвало да получат лечение у нас са го получили.
 
Десислава Хурмузова: Проблемът идва от това, че той е лекар. Това е и според новия правилник, според който директор на Фонда може да е само лекар и то с призната медицинска специалност. Въпреки че нито една от функциите на директора не предполага медицинско образование, напротив – пречи. Защото той се изкушава да се намесва с медицинското си мнение по въпроса и това пречи. Той трябва да се съобразява с експертните становища и с решенията на Обществения съвет, които винаги са мотивирани.
 
Проф. Пилософ обаче не може. Той има много сериозно его като човек и като лекар, и не може да се удържи да не прави медицински консултации.
След този скандал с детето, когато на него му се наложи да дава обяснение, без никакъв срам ни изпрати протоколи, в които пишеше, че ние сме гласували отлагане на решението. И в този момент нямаше как да не избухнем, защото това се натрупва. Ние се опитваме да обясняваме, че така не може, че ние не сме тъпи и ги хващаме тези неща. Аз не мога да си обясня как този човек си мисли, че ние не си записваме какво сме гласували?!
 
Истината е, че след като ние пуснахме имейли до целия Обществен съвет с възмущение, никой от лекарите и от институциите не реагира.
 
- Казахте, че изпращате имейлите си и до заместник-министър д-р Ваньо Шарков. Какъв е неговият отговор и изобщо има ли някаква реакция отстрана на министерството?
 
Десислава Хурмузова: Не, няма.
 
Красимира Величкова: По принцип, от Ваньо Шарков е имало реакция, само когато сме го сезирали за отделни деца. Това помага на децата, но целта ни не е да решаваме проблемите дете по дете, а цялостно. Освен всичко друго е абсурдно ние да сме наясно с всички проблеми, които могат да настъпят в процеса не едно лечение на дете, което е подпомогнато от фонда. Защото дори най-малките детайли, могат да се превърнат в наистина непреодолими препятствия. Като това, че родителите няма къде да отседнат, или не е осигурен превод, или че не са купени билетите...Става дума за такъв тип проблеми, които обаче за тези семейства са от изключителна важност. Ние сме се обаждали на д-р Шарков в такива ситуации.
 
Десислава Хурмузова: Проблемът е обаче, че той го прави само и само, за да не стане публично достояние. Аз го наричам потушаване на пожари. В крайна сметка ето, че един пожар не можа да потуши. Ние очаквахме, че ще дойде момент, в който той няма да може да потуши някой пожар и той ще избухне. И да, той избухна. Просто нещата се натрупват. Всичко това е безобразие. Толкова повтаряеми неща има в тези протоколи, че не може да се говори просто за некадърност.
 
- Какво е вашето обяснение? Защо се случват всички тези неща?
 
Десислава Хурмузова: Дали проф. Пилософ изпълнява поръчка или е просто некадърен да се справи с работата във Фонда, ние няма как да твърдим. Видимо обаче в момента той страшно се е оплел, защото не му стигат възможностите да се справи с всички тези деца, а те стават все повече и повече. Това е една лавина, която започва да го затиска и да го затрупва. И в опита си да се измъкне, той започва да допуска такива груби грешки, които бих нарекла дори административни престъпления. 
 
- Какво очаквате да бъде развитието оттук нататък?
 
Красимира Величкова: Този балон ще се спука. Надеждата ни е в това родителите да се отърсят от страха си, защото те се чувстват зависими и просто да се борят за децата си. Да изискат с всички сили, с най-пълния си глас, с най-силното си възмущение и гняв, да поискат правото на собствените си деца.
 
Десислава Хурмузова: Има обаче защо родителите да ги е страх. Ще дам пример с една от немълчаливите майки, която стоя с детето си един цял ден пред немска болница. Причината беше, че проф. Пилософ не беше превел парите на болницата. Преди това да се случи, тази майка проявяваше непослушание, ако мога така да го нарека. Има и още такива случаи и има защо хората да се страхуват. Но все пак най-страшното е, че децата им са болни, така че те трябва да приоритизират страховете си.
 
- Колко са чакащите деца в момента?
 
Десислава Хурмузова: Не можем да изброим, защото електронният регистър, по който се ориентирахме преди, в момента не работи. 
 
- А колко бяха при последната проверка, която сте правили?
 
Десислава Хурмузова: Над 300 и най-вероятно вече са повече. 
 
- Какво смятате да предприемете оттук нататък?
 
Десислава Хурмузова: Ние заставаме навън, където сме били допреди 6 години – при родителите. Започваме от нулата. Ако успеем – успеем. Аз продължавам да твърдя, че целта е този фонд да бъде закрит и да бъде превърнат в дирекция към Министерството на здравеопазването и това щеше да се случи още след арестите през април, но те не очакваха, че ще срещнат такава съпротива от наша страна. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Таня Петкова     2016-09-29 14:50:00
Респект!!!За змелоста и чесноста!!!
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Споделено от пациента
реклама
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter