ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Какво е решението при хъркане?

Puls.bg   |   09 август 2011   |   Коментари 0
   
   
Какво е решението при хъркане?

Източник: Dreamstime

Според някои теории хъркането води началото си като умение, необходимо за оцеляването на древните хора. Идеята е, че силното хъркане имитира рева на зверовете, което би могло да уплаши нощните хищници или някои недоброжелатели.


Специалистите обясняват, че действителната причина е наличието на голямо количество мека, месеста тъкан в устата и гърлото, като език, мъжец, сливици. Тъй като въздухът прави усилие да премине през меките препятствия, те вибрират, а резултатът е добре познатата "нощна серенада".


Статистиката сочи, че близо един на всеки четирима мъже и една на всеки седем жени хъркат често през нощта. В някои случаи хъркането не е просто неприятен нощен шум, а може да бъде знак за сериозно и опасно нарушение на съня, познато като сънна апнея.


Много от хората, страдащи от подобни проблеми по време на сън, стигат до отчаяние и търсят помощ от специалист, обяснява Розалин Картрайт – директор на Центъра за нарушения на съня, Чикаго, САЩ.


Картрайт препоръчва първо да се опитат най-леките терапии. Излишните килограми и консумацията на алкохол например са от голямо значение за хъркането.


Ако пациентът свали килограми и ограничи алкохолните напитки, ще постигне забележителен успех по отношение на тишината и спокойствието през нощта, обяснява още Розалин.
 

 

 

Всичко това изисква време и самодисциплина и много от хората, които се сблъскват с проблема, търсят помощ от специалисти. От друга стана, се създават все повече технологии, предназначени да ограничат хъркането, включително и хирургическа намеса.


Според Картрайт нови дентални устройства против хъркане, които се състоят от части, поставяни в устната кухина по време на сън, са ефективни най-вече при хората, които спят по гръб.


Проблемът на спането по гръб е, че езикът може да застане върху гърлото и да блокира пътя на въздуха. Така хъркането се засилва.


Розалин обаче има свое изобретение, предназначено да спре неприятния проблем. То се състои от една бяла тениска, на предната част на която е изобразен символът Ин-Ян. От задната й страна пък, по протежение на гръбначния стълб, се зашиват в джобове 3 – 4 тенис-топки.


Идеята е топките да предпазват от обръщане по гръб, което значително намалява хъркането.  В период от 7 – 8 седмици хората, които използват тениската, се научават да спят на една страна. Тогава те вече нямат нужда от нея.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising